Han riskerar dödsstraff för Pentagonläckan

De amerikanska statshemligheter som läckte från Pentagon har varit otroligt besvärande för USA och visat att landet inte är att lita på, ens bland sina allierade. Nu åtalas en 21-årig man, som jobbat inom försvaret, för läckan. Beroende på hur omfattande skadan är kan dödsstraff komma på tal.

Det är 21-årige Jack Texeira, från Massachusetts och medlem i det amerikanska flygnationalgardet, som gripits och står åtalad för den massiva läckan av topphemliga dokument från det amerikanska försvarsdepartementet i Pentagon. Under torsdagen greps han av tungt beväpnade FBI-agenter och under fredagen fördes han inför rätten, rapporterar Reuters.

Pentagon, högkvarter för det amerikanska försvarsdepartementet. Foto: Wikipedia/ David B. Gleason from Chicago, IL
Pentagon, högkvarter för det amerikanska försvarsdepartementet. Foto: Wikipedia/ David B. Gleason from Chicago, IL

Den värsta läckan sedan Wikileaks

För USA:s del har läckan ställt till med enorma problem på det internationella planet och beskrivs som den värsta sedan Wikileaks 2010, då över 700 000 topphemliga dokument släpptes, inklusive en film som visade en amerikansk krigsförbrytelse i Irak, då soldater sköt ned civila människor.

Frihetsnytt har rapporterat om att läckan avslöjat det omfattande spionage som USA bedrivit mot både motståndare, men också mot allierade. Bland annat har man spionerat på ukrainska militärer och politiker och samlat uppgifter om en förestående ukrainsk motoffensiv mot de ryska styrkorna.

Denna hemliga informationsinsamling om en allierad kom därefter ut och omkullkastade de ukrainska planerna och var en enorm prestigeförlust för USA. Dessutom kan läckan även ha bidragit till att avslöja amerikanska infiltratörer inom de ryska myndigheterna.

Utöver Ukraina framkom det även att både Israel och Sydkorea, två viktiga allierade till USA, utsatts för hemligt spionage och insamling av känslig information. Detta har väckt stor ilska i båda länderna, men även splittring i Israel, eftersom ett läckt dokument hävdar att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad varit pådrivande i protesterna mot landets premiärminister, Benjamin Netanyahu.

Riskerar dödsstraff

Under fredagen ställdes Texeira inför en domstol i Boston, där han fick anklagelserna upplästa för sig. Han var överlag tystlåten och svarade bara ”ja” när han tillfrågades om han förstod sin rättighet att tiga, enligt Reuters.

Han står i nuläget åtalad för ett fall av brott mot spionlagen genom att ha kopierat och spridit topphemliga dokument, samt ett fall av att olovligen ha fört bort försvarsdokumentation till en otillåten plats.

Fox News rapporterar att det var i Discordgruppen ”Thug Shaker Central”, som består av 20 till 30 unga män, som Texeira laddade upp dokumenten.

Om han fälls på en punkt riskerar han tio års fängelse, men allt talar för att det kommer bli fler åtalspunkter, beroende på hur många gånger han spridit varje enskilt dokument. Allt hänger på hur stor skada läckan har åstadkommit och det är ingen omöjlighet att dödsstraff kan komma på tal, enligt Fox News.

Ansvar utkrävs

Samtidigt som Texeira får stå till svars för sitt tilltag, börjar även frågan lyftas hur en så ung person kunnat få så omfattande tillgång till statshemligheter på högsta nivå. En synnerligen allvarlig faktor är att myndigheterna tydligen inte ens var medvetna om läckan förrän New York Times rapporterade om den, enligt Fox News.

Representanthusets republikanske talman Kevin McCarthy skriver på Twitter att administrationen under president Joe Biden misslyckats med att säkra topphemlig information. Kongressen ska därför arbeta för att få fram svar på varför myndigheterna inte hade någon koll.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter