Lurade själva svenska filmskapare mitt under kampanjen
En reklamkampanj mot piratkopiering hävdade att piratkopiering på nätet var moraliskt likställt med att stjäla bilar eller annan privat egendom från dina medmänniskor. Nu visar en studie att kampanjen fick motsatt effekt mot den avsedda – fler lockades att bli ”pirater”.
Studien riktar i första hand in sig på en ökänd reklamfilm som skapades och spreds av filmindustrin 2004. Den blev till en flod av memer på nätet där man hånade budskapet.
TorrentFreak skriver:
”Du skulle inte sno en bil, eller hur? Så varför piratkopierar du? Med detta budskap från 2004 hoppades filmindustrin förvandla illegala nedladdare till betalande kunder. Kampanjen blev med tiden en mem och är inte den enda anti-pirat-reklam som missat sitt mål.”
Löjliga jämförelser
Även Vice har uppmärksammat studien och pekar på hur film- och musikindustrin skjutit sig själva i foten på flera sätt. Att jämföra piratkopiering med bilstölder och inbrott – eller som Vice uttrycker det, ”jämföra förlusten av priset på en biobiljett med Grand Theft Auto” – var inte så lyckat, inte heller att man i denna och liknande kampanjer lyfte fram hur stenrika Hollywoodstjärnor och musiker ”drabbades” av piratkopieringen.
Ett annat misslyckat tilltag var enligt Vice att tvinga biokunder, som ju precis betalat dyra pengar för att få se en film, att genomlida kampanjfilmerna.
Hånades med humor
Utöver att kampanjen gett upphov till mängder av roliga memer på nätet har även South Park skickat en känga åt samma håll i en sekvens där en polisman visar protagonisterna de ”hemska” konsekvenserna av piratkopiering: Stackars Lars Ulrich, trummis i Metallica, tvingas vänta flera månader innan han har råd att köpa ett guldpläterat haj-akvarium att ha bredvid sin swimmingpool, och Britney Spears tvingas köpa en aningens mindre luxuös privatjet än hon annars haft råd med.
Den svenska musikskaparen Zum Beispiel har också hånat film- och musikindustrins försök i låten ”Näthatsdemonen”, som tagits ner från Youtube flera gånger men laddats upp igen av engagerade användare.
Stjäl själva intellektuell egendom värd miljoner
Det tål att påpekas att filmindustrins jättar inte sällan begår stölder av intellektuell egendom – på en helt annan nivå än när vanliga människor naggar deras miljardprofiter i kanten genom piratnedladdning.
Just medan kampanjen mot piratkopiering var i full gång anklagades Steven Spielberg och Jerry Seinfeld för att ha gjort en ”total rip-off” på en pilotfilm om animerade bin som skickats till Spielbergs filmbolag Dreamworks av svenskarna Henrik Wallgren och Per Umaerus. Filmen hette Beebylon och släpptes sedan av DreamWorks som Bee Movie.
– Troligen räknar de med att köra över de åtta svenskar som äger rättigheterna och bara i värsta fall ge dem en liten slant, sade Christian Bergqvist, som stod bakom pilotfilmen, till Aftonbladet.
Det blev inte ens en liten slant. Istället gjorde sig Steven Spielberg personligen besväret att resa till Göteborg, skaparnas hemstad, för att delta i filmens premiär där. Konfronterad av lokala journalister visade han hån och sade att han skrattade åt deras klagomål.
Frihetsnytts Carl Lundström uppger att han genom sina amerikanska kontakter försökte hitta en advokatbyrå som kunde företräda svenskarna mot DreamWorks. Flera jurister vid lämpliga byråer svarade att en stämning bör göras, förklarade sig villiga till en pro-bono-uppgörelse, men drog sig tillbaka i sista stund efter att högre chefer stoppat projektet. Lundströms amerikanska kontakter förklarade att ett problem var att endast få byråer besitter den nödvändiga specialistkompetensen för denna typ av mål och att DreamWorks systematiskt har anlitat alla byråerna för att på så sätt göra dem jäviga. Ett stort antal stämningar, där privatpersoner och småföretag försökt få sin rätt genom att företräda sig själva mot DreamWorks, pekade i den riktningen.