Handeln med barn minskar

Intresset för att adoptera barn från andra länder har minskat kraftigt se senaste åren. Anledningen tros bero på att ett antal missförhållanden i adoptionsprocessen har kommit fram, bättre förhållanden i hemländerna, ökade möjligheter till biologiska barn, försämrat ekonomiskt läge samt den så kallade pandemin.

Sverige har tidigare varit ett stort adoptionsland. För 20 år sedan (2002) adopterades 1008 barn till Sverige men bara 98 barn förra året. Att intresset har sjunkit anses bero på flera saker. Bland annat påverkade den så kallade pandemin genom att antalet ansökningar under ett år sjönk från 53 barn till 27, skriver Göteborgs-Posten.

Ansträngd ekonomi och bättre hemförhållanden

En annan betydande faktor är självklart det ekonomiskt hårt ansträngda läget. Det kostar ju inte bara pengar att ha barn det kostar även att få själva adoptionen utförd (mellan 75 000 – 132 000 kronor cirka) och därför är det inte möjligt med adoption i samma utsträckning längre för vissa familjer.

Att levnadsförhållandena kan ha förbättrats i fattigare länder tros också vara en bidragande orsak. Eftersom växtligheten/odlingen har fått gynnsammare förhållanden de senaste 30 åren, tack vare ökad CO2-halt, har svälten i världen också minskat (även om den goda trenden på grund av den så kallade pandemin och krig och konflikter tyvärr tycks ha vänt tillbaka igen).

Att tvingas skiljas från sitt barn på grund av fattigdom är ju något som ingen förälder någonsin skulle behöva uppleva och inte heller något barn.

Bättre möjlighet att få biologiska barn

Dessutom ser man att de metoder som finns för att hjälpa till med befruktning har gett flera par ökade möjligheter till egna biologiska barn, vilket är väldigt glädjande för många svenska barnsugna unga människor och framförallt för den svenska demografin.

Barnhandeln har avskräckt många

En ytterligare och sannolikt, stor anledning till adoptionsminskningen är de missförhållanden som har uppdagats i samband med adoptioner från andra länder. I bland annat Chile har rena stölder av barn avslöjats, vilket har lett till brottsutredningar som har kopplingar till Sverige.

De trauman dessa föräldrar och sedan också barn, fått genomlida är svårt att ens föreställa sig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter