Hans Blix om DCA – ”Borde inte en folkomröstning hållas?”

Det börjar närma sig för riksdagen att ta ställning till det hårt kritiserade ”försvarsavtalet” med USA. En som uppmärksammar flera obesvarade frågor och kritiserar hur politikerna hanterat avtalet är Hans Blix, tidigare generaldirektör för Internationella atomenergiorganet

Hans Blix är en person med lång erfarenhet inom utrikespolitiken och fredsfrågor. Han var utrikesminister 1978-79, samt chef för det internationella atomenergiorganet IAEA och FN-organet UNMOVIC. Det var bland annat han som avslöjade USA:s lögner om att Irak skulle ha massförstörelsevapen, vilket användes som förevändning för den fullskaliga invasionen 2003.

Han är fortfarande, vid 95 års ålder, engagerad i fredsfrågan och sade nyligen att det var ett felaktigt beslut för Sverige att gå med i krigsalliansen Nato.

Otydligt om kärnvapen

Hur stora friheter får den amerikanska militären gentemot Sverige?
Hur stora friheter får den amerikanska militären gentemot Sverige?

Nu uttalar han sig även det så kallade ”försvarsavtalet” med USA, DCA (Defense Cooperation Agreement), i en intervju med Göteborgs-Posten (GP). Han anser att avtalet är otydligt formulerat och ser ut att ge USA väldigt fria händer i sitt agerande på svensk mark, i synnerhet vad gäller de 17 militärbaser som USA får tillgång till.

– Men det ges inget uttryckligt besked om att svenskt samtycke skulle krävas för att på en amerikansk bas lagra till exempel kärnvapen eller montera upp antimissilbatterier, säger Blix. Det tycks inte heller behövas svenskt samtycke beträffande tidpunkter för byggnation och storlek på baserna. Inte heller på mängd av amerikansk personal eller mängd och typ av vapen, säger han till GP.

Frågor som behöver svar

Han är även kritisk till frånvaron av en större samhällsdebatt om avtalet och påtalar att det återstår väldigt många frågor (följande har tagits från intervjun i GP):

 • Anser alla svenska partier att det är självklart att en majoritet av deras väljare – mot bakgrund av oron i världen – skulle välkomna ensidiga amerikanska beslut om militära åtgärder i Sverige vid sidan av och utöver de som Nato planerar?
 • Vilken är inställningen till byggande av en amerikansk bas för bombflyg i till exempel Luleå och en antimissilbas i Visby?
 • Är inte Nato-anslutningen, med artikel 5 och gemensam försvarsplanering inom Nato, tillräcklig?
 • Är det i nuvarande läge rätt tidpunkt att gå långt vidare och utfärda ett bilateralt ”carte blanche” för sjutton amerikanska baser i Sverige?
 • Är alla partier, som bejakade Nato-anslutningen, eniga om detta?
 • Borde inte riksdagens ställningstagande föregås av en bred nationell diskussion?
 • Borde inte svenska folkets mening höras i en folkomröstning?
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Norden kan nu bli den ultimata krigszonen utan att USA drabbas på
  egen jord. Hans Blix är klarsynt och visade tidigt sin uppfattning om
  Iraks eventuella kärnvapen. USA hävdade ju att Saddam Hussein
  förfogade över kärnvapen så att militären kunde genomföra sina
  olagliga handlingar i landet. USAs krig är mestadels olagliga och mot
  folkrätten, genomförandet av marionettregimer som gynnar kapitalet
  och består av bankernas uppslutning, utlåning, till återuppbyggnad och
  ännu mer militärisering. USA är visst det land som kan övertyga att allt
  står rätt till bara man följer/lyder deras krigsmaskineri till punkt och pricka.
  Våra politiker vågar bara lyda, vassaller i en ofri värld.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter