Här är EU-parlamentarikerna som vägrar redogöra för sina utgifter

Europaparlamentarikerna tjänar stora summor pengar på sina uppdrag. Det rör sig dock inte bara om lön och höga traktamenten – varje månad får politikerna 50 000 kronor i ”kontorsbidrag”. Nu har SVT frågat samtliga svenska EU-parlamentariker om de är villiga att visa upp kvitton på vad pengarna använts till. Förvånande många politiker valde dock att inte vara transparenta.

Frihetsnytt har vid flera tillfällen tagit upp skatteslöseriet gällande EU-parlamentarikerna och deras löner och ersättningar, bland annat i en avslöjande video. Efter skatt rör det sig om cirka 91 000 kronor i månaden i lön per parlamentariker, och då har de även rätt till ett traktamente på 4 000 kronor per dag.

Parlamentarikerna får även 50 000 i månaden i ett luddigt ”kontorsbidrag”, som kan användas för alltifrån datorer till lokalhyra på hemmaplan. Ledamöterna får behålla de pengar som blir över, och man behöver inte redogöra för sina utgifter.

Sara Skyttedal. Foto: Wikipedia/Joakim Berndes

Inför EU-valet går många politiker till val på transparens och mindre skatteslöseri. En av personerna som vill framställa sig som ”folklig” för att bli återvald till parlamentet är den tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal, som kandiderar för partiet Folklistan. När SVT frågar henne om kontorsutgifterna hänvisar hon till sitt tidigare parti Kristdemokraterna och vägrar att ge några direkta svar om vad hon har använt kontorsbidraget till.

Vill inte visa kvitton

SVT har gjort en omfattande granskning av just kontorsbidraget, för att se hur transparenta de svenska EU-ledamöterna egentligen är. Det skulle visa sig att långt ifrån alla politiker är villiga att visa upp kvitton för de utgifter de haft – hela två tredjedelar av ledamöterna väljer att inte dela med sig av uppgifterna till statskanalen.

Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna sa nej till att visa upp ekonomiska sammanställningar och kvitton. Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet valde att låta SVT-reportrarna granska kvittona på plats i Bryssel.

Vänsterpartiet redovisade höga kostnader för IT-utrustning, men efter att ha kollat på kvittona framkom det att kostnaderna var hela 60 000 kronor lägre än vad vänsterpartisterna själva uppgett.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter