Här är nya tidningarna som Bonnier tar över

Oligarkfamiljen Bonnier försöker stärka sitt inflytande ytterligare genom att köpa upp ännu fler medier. Men även om de utökar kontrollen över etablerad media, så visar den senaste tidens utveckling att de samtidigt tappar kontrollen över samhällsdebatten.

Frihetsnytt läsare är bekanta med mediedynastin Bonnier, som är en av de stora maktspelarna inom etablissemangsmedia. Frihetsnytt har tidigare publicerat en film som granskar Bonnier, deras makt och agenda.

Genom att kontrollera olika medier försöker de styra samhällsdebatten. Det är inte ovanligt att en media har en tydlig vänsterprofil, medan en annan har en tydligt borgerlig. Även om det verkar som att de står på olika sidor så kontrolleras de av samma ägare: Bonnier eller Schibsted, den andra stora mediekoncernen.

Bonnier kontrollerar ett stort antal medier i Sverige. Bildmontage: Frihetsnytt. Bakgrundsbild: Envato
Bonnier kontrollerar ett stort antal medier i Sverige. Bildmontage: Frihetsnytt. Bakgrundsbild: Envato

Köper upp media i öst

DN-skrapan i Stockholm. Foto: Wikipedia/ CEphoto, Uwe Aranas/ CC BY-SA 3.0 DEED
DN-skrapan i Stockholm. Foto: Wikipedia/ CEphoto, Uwe Aranas/ CC BY-SA 3.0 DEED

Under fredagen kom nyheten att Bonnier News (en del av företagsgruppen Bonnier Media) köper upp det finlandssvenska medieföretaget HSS Media (en del av Harry Schaumans Stiftelse, HSS). Detta efter att man fått klartecken att slutföra köpet av finska Konkurrens- och Konsumentverket.

Det innebär att man får kontroll över tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten. En som varit inblandad i affären är Peter Wolodarski, chefredaktör på Bonniertidningen Dagens Nyheter (DN). Enligt kommer DN att spela en stor roll i arbetet med de nyinköpta tidningarna.

Wolodarski har blivit ökänd för sin ”agendasättande journalistik”, där tidningens journalister ska arbeta för att styra samhällsdebatten. Kritik riktades mot DN om att gränsen mellan åsikter och nyheter försvann. Denna sorts journalistik ska dock ha slagit hårt mot DN:s trovärdighet, både hos allmänheten och hos andra medier.

Ekonomisk vinst?

Vad Bonnier räknar med att få ut av köpet är oklart. Enligt HSS Medias styrelseordförande Stefan Wikman handlar det om att tidningarna ska få möjlighet att ”förvalta sitt viktiga uppdrag som kulturbärare och identitetsskapare i Österbotten och i Svenskfinland”.

Under de senaste åren har det som kallas ”tidningsdöden” framförallt drabbat etablerad media. I takt med att folk kan få information som ligger utanför etablissemangsmedia kontroll (såsom sociala medier och alternativmedia), minskar intresset för att läsa och prenumerera på dessa.

Det har även lett till att annonsintäkterna störtdyker för dessa medier, vilket är en av de viktigaste inkomstkällorna för tidningarna. Huruvida Bonnier hoppas gå med vinst efter uppköpet är oklart, men trenden inom etablerad media talar mot detta.

Stärker kontrollen och förlorar debatten

Även om Bonnier utökar sitt ägande över etablerad media, så minskar samtidigt deras makt över samhällsdebatten. Folk vänder sig mer och mer till systemkritiska kanaler på sociala medier och till fria medier. Den senaste tidens mediedrev mot Sverigedemokraterna (SD) har förklarats med en desperation om att etablerad media verkligen håller på att tappa makten över informationsflödet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter