Här är Orbáns slogan inför EU-valet – kan ena nationalister

Det är snart dags för EU-val och Ungerns premiärminister Viktor Orbán tänker utmana makteliten i Bryssel. Nu har han lanserat sin slogan inför valet och det fokuserar på att göra Europa stort och starkt igen.

Ungerns nationalkonservative Viktor Orbán är den europeiske ledare som tydligast har utmanat EU och dess ambitioner att utöka sin makt över enskilda länder. Han har motsatt sig massinvandring och att man okritiskt skickar miljarder med skattepengar till Ukraina. Han har även lovat att de nationalkonservativa krafterna i Europa ska ta över EU.

Nu har Orbán även lanserat en slogan som ska gälla inför valet. Det är tydligt att han har tagit intryck av USA:s tidigare president Donald Trump, en man som Orbán anser är den ende som kan få fred i Ukraina.

Make Europe Great Again [sv. ”Gör Europa stort igen”], inledde han det anförande som publicerats på X (tidigare Twitter). Detta är en tydligt referens till Trumps ”Make America Great Again” (även kallad MAGA). På X är det flera användare som redan börjat referera till Orbáns slogan som MEGA (Make Europe Great Again).

– Europa måste ta tillbaka Bryssel! Låt det finnas européer bland brysselianerna. En sann förändring kan uppnås av en ny europeisk höger, vilken vi ungrare är en del av. Hej då Bryssel, länge leve Europa! utropade han och betonade att denna nya höger inte ska vara ett alternativ till Europa, utan ett ”europeiskt alternativ”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter