Här är skatterna som höjs nästa år

Efter nyår kommer en del skatter att höjas och en del kommer att sänkas. Här är förändringarna som träder i kraft den 1 januari 2024.  

Efter nyår har regeringen infört ett nytt jobbskatteavdraget1 som innebär att en person med en månadslön på 35 000 kronor får en skattesänkning med cirka 2760 kronor på ett år.  

Dessutom kommer det bli sänkt skatt på bränsle vilket innebär priset på bensin blir 1,64 kronor billigare per liter och 43 öre billigare för dieseln per liter.

Sänkta skatter gör det billigare att tanka bilen
Sänkta skatter gör det billigare att tanka bilen

Ölen och sprit blir dyrare

Elskatten är en av de största skattehöjningarna som innebär att skatten på el höjs med cirka 1 000 kronor per år för den vanlige villaägaren med en årlig elförbrukning på 20 000 kWh/år. Höjningen av elpriset är ett resultat av den ökade inflationen det senaste tiden. Det kommer innebära att skatten på el kommer att höjas med 4,5 öre/kWh enligt index som uppdateras varje år för att kompensera inflationen.

Även skatten på investeringssparkontot (ISK) kommer att höjas med 0,204 procent från 0,882 procent till 1,086 procent. Det kommer bli att innebära att någon som har aktier på ett ISK konto för 500 000 kronor kommer få betala cirka 1000 kronor mer i skatt än tidigare.

Skatten på alkohol kommer att höjas för andra året i rad med 2 kronor/litern för sprit och öl och 3 kronor/litern för vin.

”Skattehöjningar på autopilot”

De flesta höjningar är inget den nuvarande regeringen aktivt tagit beslut om utan är ett resultat av den tidigare socialdemokratiska regeringen eller att skatten räknats upp på grund av  av den höjda inflationen.

Dock innebär inte det att den nuvarande regeringen inte kan hållas ansvariga för skattehöjningarna då det enligt den tidigare moderata politikern Erik Bengtzboe som numer är chefsekonom på Skattebetalarnas förening.

– Indexeringar är att sätta skattehöjningar på autopilot och när inflationen nu varit hög får den också mycket större genomslag.

– Men under de senaste åren har man också trixat en hel del med indexeringar och ibland valt att genomföra indexeringar enligt regelverket och ibland valt att avstå. Nu senast inte minst med gränsen för statlig inkomstskatt.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) håller delvis med om att indexeringar är ”skattehöjningar på autopilot”, men betonar att det också till exempel innebär en kraftigt höjd garantipension kommande år.

  1. Jobbskatteavdraget, även kallat jobbavdraget eller förvärvsavdraget är en reform genomförd av regeringen Reinfeldt i Sverige och utökad i budgeten 2019 som drevs igenom av Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna. Jobbskatteavdraget infördes 2007 och har därefter utökats vid ytterligare fem tillfällen – 2008, 2009, 2010, 2014 och 2019. Det har minskats vid ett tillfälle – 2016. Skattesänkningen är, trots namnet, utformad som en skattereduktion och inte som ett avdrag. Det minskar den skatt som ska betalas på lön (formellt inkomst av anställning) och aktiv näringsverksamhet. []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. Elskatt är provocerande och utmanande oavsett storlek.

    Men…tyvärr gör svenskarna inte uppror. Om människor hade haft lite självkänsla och en normal uppfattning om vad som är acceptabelt hade 100 000 tals rasande medborgare stormat regering och riksdag samt kastat alla man kommer åt i Stockholms ström.
    vi har ju demokrati ??? NEJ…det är demokratur och anarkotyranni. !!!!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter