Här attackerar SVT folkviljan – ”Detta är demokrati”

Att folket får säga sitt genom att rösta är inte tillräckligt för att vara en demokrati, anser SVT. Det är bara om folket röstar ”rätt” som det är demokratiskt.

2024 beskrivs som ett ”supervalår”, eftersom flera länder över hela världen kommer att hålla parlamentsval. Det är bland annat flera av länderna med störst befolkning i världen, såsom USA, Indien, Indonesien, Mexiko och Ryssland.

Att folket har möjlighet att rösta är ingen garant för demokrati, anser skattefinansierade SVT. I ett inslag ger ett antal ”experter” uttryck för att det inte räcker att folket får välja sina ledare. Ledarna som väljs måste nämligen ha ”rätt” åsikter. Istället för att kalla länderna ”demokratier”, använder SVT uttrycket ”länder med val”.

Frihetsnytt har rapporterat hur World Economic Forum (WEF) oroar sig över att folket alltmer granskar sina makthavare och valprocesser. Bland annat bekymras man av att valfusk uppmärksammats i USA och Brasilien.

Nationalism = ”odemokratisk”, enligt etablissemanget

Viktor Orbán. Foto: Wikipedia/ Österreichische Außenministerium
Viktor Orbán. Foto: Wikipedia/ Österreichische Außenministerium

Den senaste tiden har flera länder och deras ledare anklagats för att gå i en ”odemokratisk” riktning. I Europa har EU flera gånger attackerat Viktor Orbáns regering i Ungern, för att man driver en nationalkonservativ politik, motsätter sig massinvandring och HBTQ-propaganda. Under hösten fick en svensk propagandafilm stor uppmärksamhet i Ungern, där landet pekades ut som ”odemokratiskt”.

Polens tidigare regering, under partiet Lag och Rättvisa, anklagades för att nedmontera demokratin. Orsaken var att man försökte få bort kommunister från rättsväsendet, vilka sett till att hålla sig kvar sedan kommunismens fall 1989. När den nya liberala, EU-lojala regeringen fängslar tidigare ministrar och godtyckligt avsätter myndighetspersoner uttalas inga anklagelser om ”bristande demokrati”.

Samtidigt höll Polen en stor folkomröstning i viktiga frågor, däribland massinvandring. En omröstning om invandringen har bara hållits en gång i Sverige, 1988 i skånska Sjöbo, där invånarna röstade nej till flyktingmottagning. Detta ledde till en enorm hetskampanj från media och politikerna vägrade att ta hänsyn till folkviljan.

I SVT:s inslag finns ett klipp där Donald Trump meddelar att USA avslutar sitt förhållande med Världshälsoorganisationen (WHO), samtidigt som ”experterna” pratar om vikten av internationellt samarbete. Just WHO har den senaste tiden uppmärksammats för att ha ändrat sina föreskrifter, så att man kan tvinga enskilda länder att införa hårda pandemirestriktioner, oavsett vad de enskilda regeringarna och folken säger.

Trump meddelar att USA avslutar sitt förhållande med WHO. Detta innebär minskad demokrati, enligt SVT. Skärmavbild: SVT
Trump meddelar att USA avslutar sitt förhållande med WHO. Detta innebär minskad demokrati, enligt SVT. Skärmavbild: SVT

Klimathotet avgör demokratin

I inslaget ligger fokus på att ledare som inte fokuserar på ”klimathotet” och vidtar enorma åtgärder för att motverka det, inte ska ses som demokratiska. Demokratiska ledare måste arbeta för ”omställningen” och mot ”klimatförändringarna”.

Hela vår överlevnad hänger på att vi har demokratiska ledare som är villiga att fatta viktiga beslut för att hejda klimatförändringarna, säger bland annat Anna Sundström, generalsekreterare vid Olof Palmes Internationella Center, till SVT.

Man hävdar att demokratin är tillbaka på samma nivå som 1989, året då kommunismen började falla i Östeuropa. Tillsammans med klipp från Berlinmurens fall hävdar man att det kommer få ”katastrofala konsekvenser” för klimatet.

Frågor som yttrande- och demonstrationsfrihet tas inte upp i inslaget. Inte heller frågor om personlig integritet och massövervakning tas upp, trots att det finns problem med detta i flera ”demokratiska” stater.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Kommunismen har infiltrerat i stort sett alla institutioner. SVTs maoister tycker ju att demokrati på papperet
    räcker. Yuri Bezmenov beskrev redan på 1980 talet framtidens västvärld och den egenuppfyllande händelse-
    utveckling som skulle inträffa. Idag helt fullbordat. Det var de sista Sovjetunionen presterat innan dess fall. Men
    andan lever kvar i våra olika intitutioner, kommunismens ok blir världsledande.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter