Här förbereds det nya åsiktsförtrycket

Den tyska regeringen tar helt nya steg för att att tysta all kritik mot den förda politiken. Nu presenteras flera förslag som kan innebära ett unikt åsiktsförtryck, som riktas mot den växande nationalistiska rörelsen i landet.

Frihetsnytt har rapporterat om de många åtgärder som den socialdemokratiskt ledda regeringen i Tyskland vill ta till för att tysta landets nationalister. Framförallt riktar man in sig på partiet Alternativ för Tyskland (Alternative für Deutschland, AfD), som i flera opinionsmätningar ser ut att bli det näst största partiet i valet till förbundsdagen (Tysklands nationella parlament) 2025.

Reseförbud för nationalister

Nancy Faeser. Foto: Wikipedia/ BerthasEnkel/ CC BY-SA 4.0 DEED
Nancy Faeser. Foto: Wikipedia/ BerthasEnkel/ CC BY-SA 4.0 DEED

Nu presenterar inrikesministern Nancy Faeser ett flertal åtgärder som ska slå mot det hon kallar ”högerextremism”. Under tisdagen hölls en presskonferens där hon presenterade 13 åtgärder som är tänkta att tysta nationalister, rapporterar Die Welt.

Bland annat ska personer som anklagas för att vara ”högerextremister” kunna förvägras att resa in och ut ur landet. Det ska bli lättare för lokal polis och andra myndigheter att kunna förbjuda nationalistiska evenemang. Dessutom ska man göra det lättare att övervaka vilka som donerar pengar till nationalistiska rörelser.

Då AfD återkommande anklagas för att vara högerextremt och ett ”hot mot demokratin”, kommer samtliga åtgärder sannolikt att rikta in sig på partiet. Utöver att vara det näst största i flera opinionsmätningar, överträffar man med råge de tyska socialdemokraterna, som dessutom spås åka ur flera tyska delstatsparlament.

Förbud mot att ”håna staten”?

Utöver dessa åtgärder vill Faeser även vidta åtgärder mot de som ”hånar staten”. ”De som hånar staten måste möta en stark stat”, sade hon under presskonferensen, enligt Nius. Vad exakt detta innebär är inte helt tydligt. Pratet om en ”stark stat” betraktas dock av bedömare som att staten på olika sätt kommer försöka tysta kritiker, enligt Nius.

Den senaste tiden har folket börjat vända sig mot den socialdemokratiska regeringen, som är allmänt avskydd. I januari fick de enorma bondeprotesterna landet att stå still och bönderna var öppna med sin vrede mot regeringen. Dessutom har en undersökning visat att förbundskanslern Olaf Scholz har ett historiskt lågt stöd bland det tyska folket.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter