Har Ryssland intagit staden Soledar?

Rysk statsmedia hävdar att staden Soledar intagits, medan Ukraina tillbakavisar påståendet. Finns det fakta som talar för vem som har rätt?

Efter flera månader med hårda strider uppger talesmannen för Rysslands försvarsdepartement, Igor Konaschenkov, enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, att Ryssland har tagit kontrollen över småstaden Soledar i Donetsk. Soledar hade innan kriget runt 10 000 invånare och i staden ligger en av Europas största saltgruvor.

Enligt 1News bestrider Ukraina att Soledar har fallit. Ifall Ryssland kontrollerar Soledar underlättar det en framryckning mot Artemovsk, som ligger tolv kilometer söderut, samt mot de större städerna Kramatorsk och Slovyansk längre västerut. Ukraina och mainstreammedia kallar Artemovsk för Bahkmut.

Ryska journalister i Soledars centrum

Rysslands kanal 1, Perviy kanal sänder dagligen nyhetsprogrammet Vremya. I nyhetssändningen från den 13 januari visas ett reportage som uppges vara från Soledar. En journalist i skyddsutrustning går förbi en sönderbombad byggnad och uppger att ukrainska nationalister tidigare höll till där.

I krig förekommer omfattande propaganda från båda sidor. Teoretisk sett kan journalisten ha befunnit sig någon annanstans och felaktigt ha uppgett att han befann sig i Soledar. Frågan är om journalisten verkligen befann sig i Soledar? Ifall ja, då talar det för att Ryssland faktiskt har tagit över staden.

Bildjämförelse med Googles kartjänst

I Googles karttjänst är gatuvy inte tillgängligt för Soledar. Däremot finns det ett antal foton i Soledar där man kan se runt i 360 graders-vy. Frihetsnytt har jämfört bilder från Googles karttjänst med Perviy kanals nyhetssändning (se bildspel). Bilderna från Googles kartjänst blev publicerade i mars 2020.

bild 1 ser man en byggnad på två våningar. Googles kartjänst har angett denna som ”kommunfullmäktige” (ukrainska: міська рада). Jämförs bild 1 med bild 2 som är ett utdrag från den ryska nyhetssändningen så ser det ut att vara samma byggnad. Det som känns igen är trappan, räcket vid trappan, pelarna på första våningen samt fönstren och byggnadens färg.

Bild 1, Rådhuset i Soledar
Bild 1, Rådhuset i Soledar. Foto: Google Maps/ Streetview/ Oleksandr
Bild 2. Rådhuset i Vremyas sändning den 13 januari
Bild 2. Rådhuset i Vremyas sändning den 13 januari. Foto: Skärmdump från nyhetssändning Perviy Kanal (Kanal 1), den 13. januari kl. 21:00 2023

bild 3 från Googles kartjänst syns samma byggnad till höger, i mitten är en rad med barrträd och björkar och helt till höger en gul byggnad. Bild 4 som är från nyhetssändningen visar samma gula hus fast till höger och i mitten ser man raden med björkar och barrträd, längst till vänster står ett vitt hus med ett runt fönster.

Bild 3. Rådhus, rad med björkar
Bild 3. Rådhus, rad med björkar. Foto: Google Maps/ Streetview/ Oleksandr
Bild 4. Gult hus, rad med björkar och barrträd runt fönster
Bild 4. Gult hus, rad med björkar och barrträd runt fönster. Foto: Google Maps/ Streetview/ Oleksandr

Det vita huset ser man även på Googles kartjänst, se bild 5. På bild 6, som också är från Google, går det att se det runda fönstret som till stora delar skyms av ett träd.

Bild 5. Hus med runt fönster
Bild 5. Hus med runt fönster. Foto: Google Maps/ Street View/ Oleksandr
Bild 6. Hus med runt fönster
Bild 6. Hus med runt fönster. Foto: Google Maps/ Street View/ Oleksandr

Den ryska journalisten ser faktiskt ut att befinna sig i Soledar. Soledar är en avlångt formad stad, centrum med byggnaden för kommunfullmäktige befinner sig i långt västerut i staden. Ifall staden varit under ukrainsk kontroll, så hade ett ryskt tv-team inte varit på plats. Därmed ser det ut att vara sant att Ryssland faktiskt har hela eller nästan hela Soledar under kontroll.

Satellitkarta över Soledar. Den svarta ringen visar var de tidigare gatubilderna tagits
Satellitkarta över Soledar. Den svarta ringen visar var de tidigare gatubilderna tagits. Foto: Google Maps

Skribent:

Oscar Overgaard

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Den sida flyger mest i ett krig är den sida som har luftherravälde. Den sida ljuger mest i ett krig är den sida som har mediaherravälde.

    Den mediestarka sidan kan nämligen komma undan med att ljuga eftersom det bara är en försvinnande del av folket som letar reda på den andra sidans information och jämför och eftersom politikerna struntar i vad som är sant och bara repeterar det som sägs i medierna för att inte själva hamna i mediernas skottglugg.

    Att däremot ljuga när man är i medialt underläge gör ingen nytta alls – alla får ju reda på inom fem minuter att du har narrats och då förlorar du förtroendet även hos de följare du hade.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter