Här tappar Socialdemokraterna traditionellt fäste till SD

De flesta riksdagspartier har sina fästen runtom i landet där de kunnat räkna med väljarnas stöd. Men för Socialdemokraterna börjar man tappa fästen till Sverigedemokraterna. I synnerhet en plats ses som en enorm prestigeförlust för Socialdemokraterna.

Det är i en personlig krönika och reportage i Aftonbladet, som författarinnan Birgitta Forsberg besöker orten hon växte upp i. Det är en plats som är mytomspunnen i socialdemokratisk historia, nämligen Ådalen i Ångermanland.

Det var där, den 14 maj 1931, som svensk militär senast sattes in mot civilbefolkningen. Soldaterna öppnade eld mot en arbetardemonstration, vilket dödade fem demonstrationsdeltagare.

I och med den betydelse som händelserna 1931 har haft för arbetarrörelsen, betraktas den som viktig för Socialdemokraterna. Man har alltid kunnat räknat med ett starkt stöd där. Ådalen omfattar flera tätorter, som Junsele och Kramfors, samt ligger i Sollefteå kommun och Kramfors kommun.

Socialdemokraterna tappar till huvudmotståndaren

Nu händer något som oroar Socialdemokraternas och Vänsterpartiets politiker. Sverigedemokraterna (SD) går starkt framåt i det traditionellt röda fästet. I både Sollefteå och Kramfors kommun fick SD en större andel av rösterna än riksgenomsnittet i valet 2022. Från hela Sverige fick SD 20,54 procent, men i Kramfors fick man 21,9 procent och i Sollefteå fick man 25,1 procent.

Socialdemokraterna är fortfarande största parti, men blir alltmer tvungna att förhålla sig till SD.

SD:s starke man i Kramfors, Bengt Sörlin, säger till Forsberg att det växande stödet beror på att fler personer upplever den otrygghet som ökar i hela Sverige.

Då Socialdemokraterna har utsett SD till huvudmotståndare inför EU-valet, utgör det sannolikt ett hårt slag mot deras prestige att många Ådalsbor söker sig till SD framför S.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter