Hård press på energiministern om löftena

Regeringen är hårt pressad av elkrisen och förväntningarna på Tidöavtalet. Energi- och näringsminister Ebba Busch berättar att hon inte kan lova prissänkningar på elen och inte heller någon elskattesänkning.

Det går inte en dag utan att de vansinniga elpriserna diskuteras både massmedialt, hos företag och privat vid fikabordet på arbetet eller över staketen i villaområdena. Regeringen är pressad av kravet från både privatpersoner och företag att nu måste något ske för att rädda privatekonomin och företagen.

Vilka löften kommer att hållas?

Ambitionerna var höga från den nya regeringen när de skrev Tidöavtalet tillsammans med Sverigedemokraterna. De utlovade en rejäl kursändring mot mer energiproduktion, framförallt kärnkraft, och små steg har börjat tas mot att få bygga ut kärnkraften på fler platser i Sverige.
Detta löser dock inte problemen vi har i nuläget på något sätt.

Energi- och näringsminister Ebba Busch kan inte heller lova lägre priser på elen under denna mandatperiod, berättar hon i en intervju med DI.

Men det lät annorlunda under en valdebatt höstas. Då sa Busch att Kristdemokraterna och samarbetspartierna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna var ”beredda att göra vadhelst som krävs” för att lindra hushållens skenande kostnader. Under valrörelsen föreslog också KD att man skulle ta bort momsen på el mellan december och mars och sänka energiskatten när priserna översteg medelvärdet för snittpriset i Sverige de föregående fem åren.

Fast inte sänka skatten

Varför man då inte kan tänka sig att ta bort momsen och sänka elskatten ens under en period kan ju vara lite svårt att förstå. I synnerhet då bara administrationen av alla olika typer av elstöd kommer att gå på miljardbelopp för skattebetalarna, så borde det rimligtvis vara en mindre kostsam lösning och framförallt snabbare. Men någon sänkning av elskatten tycks inte vara aktuell enligt energiministern, som innan valet ville göra ”vadhelst som krävs”

Där är ursäkten att en skattesänkning skulle driva på inflationen.

”I det läget som vi är i nu har vi otroligt svåra avvägningar, vad vi gör för att på kort sikt ta oss igenom energikrisen utan att stjälpa genom att driva på inflationen på ett sätt som driver upp räntorna. Det kommer vara svåra gränsdragningar, vi vill inte ha hushåll och företag som får en lättnad från staten som äts upp av inflationen”

DI frågar ministern:
”Vilken nivå ska inflationen ligga på för att en skattesänkning på el kan bli aktuell?”

”Vi har inget sådant skarpt förslag på bordet, det finns ingen satt gräns där vi vidtar åtgärden.”

Har nog att göra ändå

Inte heller frågan som Ebba Busch parti KD föreslog i valrörelsen, att införa en prismodell som skulle sänka elpriserna i södra delen av landet, är längre aktuell säger Busch. De har nog att göra ändå menar hon.

Nog att göra är det säkert ingen som tvivlar på att hon har. Det återstår att se om hon gör det som hon så ivrigt lovade de potentiella väljarna inför valet – att hon gör vadhelst som krävs för att lindra de skenande kostnaderna.

Det alla skyller på alltid är givetvis kriget i Ukraina och att man inte vet när det tar slut. Frågan är när svenska folkets tålamod med handfallna och falska politiker tar slut.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Maken dog – Elstödet drogs in

Strulande elstöd kommer till slut