Hårda domar för koranupploppen – men bara två av fyra utvisas

Örebro tingsrätt meddelade klockan 11 idag sin dom mot de fyra män som åtalats för grovt blåljussabotage efter upploppen i Sveaparken i Örebro under långfredagen. För svenska förhållanden är straffen hårda: 4 till 5,5 års fängelse. Två av dem döms även till att utvisas medan de andra två är välkomna att stanna i Sverige.

Männen ska enligt domen ha kastat stenar mot polisen, några av dem ska dessutom ha filmat eller drivit på andra. Både poliser och polishundar skadades och flera polisbilar totalförstördes.

Samtliga de fyra männen döms nu för grovt blåljussabotage. Två av dem döms även för ett respektive två fall av våld mot tjänsteman. Domarna blir fängelse i fyra respektive fem och ett halvt år.

Kravallerna utbröt under påskhelgen på flera orter i landet efter att Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs, ansökt om demonstrationstillstånd för att bränna koraner. Paludan vill genom sina demonstrationer visa att muslimska invandrare inte klarar av att leva i ett civiliserat och sekulärt samhälle. Som för att bevisa att Paludan har rätt brukar stora antal muslimer svara med att kasta stenbränna bilar och hota med att skära halsen av folk.

– Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet, sade chefsåklagare Per-Erik Rinsell som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande den 3 juni.

Männen kunde identifieras på filmer från platsen. Själva nekade de till brott.

Åklagaren sade under sin plädering i tingsrätten att han ansåg att straffen bör hamna någonstans mellan åtta och tio års fängelse, enligt Sveriges Radio P4 Örebro. Han ville även att tre av männen ska utvisas från Sverige.

Jonas Hysing, nationell kommenderingschef vid polisen, har sagt att polisen identifierat 100 personer som misstänkta för brott i samband med påskupploppen, och att ytterligare upp till 200 kommer att kunna identifieras och utredas för brott. Hittills har 15 personer frihetsberövats misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Örebro.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter