Gymnasielagen har inneburit generösa möjligheter till permanenta uppehållstillstånd för så kallade ensamkommande flyktingbarn. Men efter en färsk dom är det slut på det.
Tidigare har den så kallade Gymnasielagen gjort det möjligt att få permanent uppehållstillstånd om personen bland annat kunnat uppvisa en egen försörjning under tiden som man ansöker om uppehållstillståndet.
Men nu har Migrationsöverdomstolen i en vägledande dom skärpt kraven, meddelar Migrationsverket. Från och med nu måste den asylsökande ha en anställning innan tiden för det tillfälliga uppehållstillståndet går ut. Det räcker inte med ett anställningserbjudande eller ett anställningsavtal som börjar gälla efter att det gått ut.
– Till följd av domen kommer Migrationsverket framöver att kräva att alla villkor för permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen är uppfyllda senast den sista dagen för det tidsbegränsade uppehållstillståndet. Det gäller oavsett om den som söker försörjer sig som anställd eller egen företagare, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.
De nya kraven börjar gälla direkt och omfattar även de som har lämnat in sina ansökningar innan domen föll.
Den ursprungliga Gymnasielagen antogs 2017 av den socialdemokratiska regeringen under Stefan Löfven, efter påtryckningar från Miljöpartiet. Syftet var att garantera att 9 000 så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” från Afghanistan skulle få stanna i Sverige, även om de saknade asylskäl.