torsdag, 6 oktober, 2022

HBTQ-dejtingapp skickar ut varning för apkoppor till sina användare

Sjukdomen kan spridas genom sex, sexleksaker, sängkläder och andra kläder varnar HBTQ-appen

Grindr, världens största dejtingapp för HBTQ-personer, har skickat ut en varning till sin europeiska användarbas som varnar dem om ett utbrott av apkoppor. Företaget beskriver nu några av tecknen och symtomen på sjukdomen, såväl som hur den sprids genom person-till-person-kontakt såväl som kontakt med sådana som en smittad persons ”kläder, sängkläder eller sexleksaker”. Enligt uppgift förbereds ett liknande meddelande för appens användare i Nordamerika.

Enligt en rapport från The Telegraph har en ”anmärkningsvärd andel” av människor som har smittats med viruset under det senaste utbrottet varit ”män som har sex med andra män”, där Världshälsoorganisationen, WHO, enligt uppgift kopplade utbrottet till ”riskabelt sexuellt beteende” vid två rave-fester i Belgien och Spanien.

I hopp om att bekämpa utbrottet berättade Grindr-meddelandet – som skickades på 13 olika språk – dess användarbas av HBTQ-personer, att kontakta sina lokala hälsomyndigheter. Brittiska myndigheter är nu engagerade i kontaktspårning angående kända fall, med ett vaccin mot sjukdomen tillgängligt för dem som ännu inte har visat symtom, vilket kan ta upp till tre veckor att utveckla.

Även om det inte finns något känt botemedel mot sjukdomen när symtomen väl har kommit, resulterar viruset – som anses vara endemiskt i delar av Afrika – vanligtvis bara i mindre sjukdomar och försvinner ofta mellan 6 och 13 dagar. Sjukdomen utgör dock ett större hot mot barn och kan ibland leda till allvarlig sjukdom.

European Centre for Disease Prevention and Control rapporterar totalt 118 bekräftade fall av viruset inom Europeiska unionen från och med onsdagen. Totalt sa organisationen i går att det fanns 219 fall av sjukdomar världen över i länder där apkoppor inte tros vara endemiska.

”Den kliniska presentationen beskrivs generellt som mild, med de flesta fall med skador på könsorganen eller det perigenitala området, vilket indikerar att överföring troligen inträffade under nära fysisk kontakt under sexuella aktiviteter”, rapporterade organisationen samtidigt som de noterade att det ännu inte har förekommit några dödsfall.

”Detta är första gången som överföringskedjor rapporteras i Europa utan kända epidemiologiska kopplingar till Väst- eller Centralafrika,” fortsatte organisationen. ”Detta är också de första fallen i världen som rapporterats bland homosexuella, bisexuella och andra män som har sex med män.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Energikrisen värre nästa år

Ryssland starkt trots sanktioner

EU-ambassadör kastas ut från Nicaragua