Hej då till Miljöpartiet i 33 kommuner

Inte ett populärt parti på lokalnivå

Av alla partier i riksdagen är Miljöpartiet det som får packa ihop i flest kommuner. Mp kunde dra en lättnadens suck under valnatten över att bli kvar i riksdagen. Men resultaten från kommun- och regionvalen blev allt annat än glädjande för dem.

SVT har kartlagt valresultatet i regionerna och kommunerna och det vänsterradikala partiet kommer att lysa med sin frånvaro på många platser.

Efter valet 2014 har de varit representerade i samtliga 20 regionfullmäktige. Efter det senaste valet verkar de ha rasat till att enbart finnas i 7 regioner, en minskning med 65 procent sedan 2014. Samma trend syns ute i kommunerna, där Miljöpartiet tappat samtliga mandat i uppemot 33 kommuner.

Det är alla andras fel

Förklaringarna till detta är många, men självkritik kring att ha fört en impopulär politik och varit pådrivande i katastrofala beslut, lyser med sin frånvaro. Förklaringarna består i att man inte lyckats nå ut med sin politik lokalt, att folk inte vill ställa upp och framförallt att man ”blivit svartmålad i media” – en omskrivning för att behöva utstå kritiska frågor i en annars miljöpartistiskt sympatiserande etablissemangsmedia.

Att man tappat ute i landet visar snarare på att man faktiskt nått ut med sin politik, då höjda bensinskatter inte är populärt hos de bilberoende i glesbygderna. Miljöpartiet är inte det enda som tappar i kommunerna, utan åtföljs av Liberalerna, i sin tur åtföljt av Centerpartiet.

Vänsterliberal och miljöradikal politik ser inte ut att vara populärt ute i landet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter