Helen Osieja – docenten som lär ut demokrati på riktigt

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

”Jag vill motverka indoktrinering – det är målet”

I vår serie Det goda initiativet presenterar docenten Helen Osieja sitt projekt ”Demokrati och utbildning” som är studiecirklar med fokus på medborgares rättigheter och skyldigheter och hur man kan försvara dem. Här berättar hon mer om sitt initiativ och varför hon ansåg det nödvändigt.
Detta är ett kort utdrag ur intervjun.

Helen Osieja har en bakgrund som föreläsare vid flera tyska universitet samt vid University of Maryland inom områdena interkulturell kommunikation, latinamerikanska studier, internationella relationer och kulturstudier. Helen är även författare och har skrivit om bland annat amerikansk utrikespolitik samt om utbildningspolitik i Sverige och Mexiko. Hon har en doktorsexamen i internationella relationer och håller just nu på att avsluta en masterexamen i internationell utveckling vid Stockholms Universitet. Hon har även tjänstgjort som politiskt sakkunnig i Sveriges riksdag.

Jag förlorade mitt jobb på grund
av en politisk åsikt

Helen Osieja
Är klimatet på våra universitet mindre öppet idag än för 10-15 år sedan?

– Definitivt och utan tvekan! Det finns en mycket farlig ideologisk obalans på lärosätena, särskilt här i Sverige. Du måste vara feminist för att vara med och det farligaste är att man undervisar i ideologi som om det vore vetenskap. Ett exempel är ”genusvetenskap” – det är ingen vetenskap, det är bara ideologi.

Hur var din erfarenhet som sakkunnig i svenska riksdagen?

– Arbetet i sig var fascinerande för jag var specialiserad på migrationsfrågor, men jag upplevde mycket korruption, svågerpolitik, lobbyism och opportunism. Så demokrati i teorin har väldigt lite att göra med demokrati i praktiken. Det är inte dina kunskaper och kompetenser som räknas, det är din lojalitet gentemot partiledaren, om du är beredd att göra vad som helst för honom/henne.

Kan det vara så att svensken är ganska okunnig om vad demokrati egentligen innebär? Man har lärt sig att ordet betyder folkstyre men man förstår inte innebörden av det?

– Det kan vara så för många är inte medvetna om lobbyismen. Lobbyism är att politiker gör vad lobbyister vill att de ska göra och de agerar inte för folkets bästa. En annan sak är att många svenska medborgare kanske är rädda för att säga vad de faktiskt tycker.

Ett exempel på bristande demokrati i Sverige är det parlamentariska systemet. Nu i valet blev Sverigedemokraterna det största partiet på den borgerliga sidan och ändå får de inte sitta i regeringen. Vad anser du om det?

– Jag kan inte förstå detta, ärligt talat. Det skulle ha varit Åkesson som bildade regering, inte Ulf Kristersson.

Ert initiativ Demokrati och utbildning med studiecirklar, vill du berätta lite om det?

– Ja vi ska börja i januari nästa år, men alla som är intresserade vill jag bjuda in till en fika den 14 december, med glögg och lussekatter för att ge en introduktion till studiecirklarna. En grundkurs som jag ska ge, och en avancerad som en jurist och politiker ska hålla i, om hur man utvecklar demokrati i praktiken. Ni som är intresserade kan kontakta mig på www.democracyandeducation.org eller maila Frihetsnytt på kontakt@frihetsnytt.se så förmedlar de meddelandet.
Medlemskapet kostar 100 kronor för vuxna och 50 kronor för minderåriga och pensionärer. Om man sen vill delta i studiecirklarna kostar det 50 kronor per tillfälle för medlemmar, inklusive fika, annars 100 kr.

Du har också gett ut en lärobok, på tre olika språk dessutom – svenska, spanska och engelska – och den heter ”Utbildning i demokrati för 2000-talet”. Berätta!

– Det är en lärobok och mitt mål med den är motverka indoktrinering och även att lära människor om rättigheter och skyldigheter men också om politiska partier och ideologier. Att inte sätta stämpel på personer som inte har dina politiska åsikter, att visa tolerans. Det är basen i demokrati. Boken går att köpa på Amazon eller Ad Libris eller genom att kontakta mig på helen@democracyandeducation.org.

Lyssna på hela intervjun här!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter