Helt nya mineraler funna i meteorit

Nya mineraler måste normalt skapas fram av materialfysiker. Nu har två nya, hittills okända järnbaserade mineral hittats i en skärva av en meteorit.

Forskare fann något oväntat

Kanada är ett av världens främsta centra för expertis inom mineraler. Forskare på University of Alberta har nu funnit två hittills okända järnföreningar i en 70 gram tung del av en meteorit, totalt 15 ton tung, som fallit vid ett okänt tillfälle i historien. Undersökningen skedde 2020, och att upptäckten håller streck vetenskapligt har nu bekräftats av International Mineralogical Association.

Två nya järnfosfater

Sedan tidigare kände man till två olika järnfosfater, kemiska föreningar bestående av järn som reagerat med fosforsyra. De två nya järnfosfaterna kan nu läggas till på listan utan utvecklingsarbete. Det är inte känt om de nya mineralerna uppstått i rymden eller på jorden, men vatten bör ha varit inblandat i reaktionen som skapade dem.

Båda de järnfosfater som redan var kända, är tekniskt användbara och det återstår att se om de nya mineralerna har användbarhet, och till vad.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter