Hemliga avtal om regimlojalitet för kinesiska studenter i Sverige

Kineser som kommer till Sverige för att studera på forskarnivå måste först skriva under hemliga avtal med kinesiska staten att vara lojala mot kommunistpartiet, samt om de inte fullföljer sina studier kommer det att bli konsekvenser för deras anhöriga.

Varje år väljs hundratals kinesiska studenter ut till det statliga programmet Chinese Scholarship Council (CSC) för att få studera utomlands, på antingen doktorand- eller forskarnivå.

Men det har nu visat sig finnas hemliga avtal, där studenterna förbinder sig att vara lojala mot det styrande kommunistpartiet, tjäna dess intressen och aldrig delta i aktiviteter som går emot den kinesiska staten, rapporterar Dagens Nyheter.

Skulle studenten bryta mot dessa, eller inte fullfölja sina studier, väntar allvarliga konsekvenser för de anhöriga hemma i Kina. David Gisselsson Nord, vice dekan för internationalisering vid den medicinska fakulteten på Lunds universitet, stötte själv på ett sådant exempel, där en formulering i avtalet angav att en borgenär, i regel en anhörig, inte får lämna Kina under den tid studenten är utomlands.

Ersättningsskyldighet

Om studierna inte fullföljs blir de anhöriga ersättningsskyldiga till staten och det kan röra sig om stora kostnader, plus straffavgifter.

På grund av den höga pressen som dessa avtal sätter på studenterna, vilket inte är förenligt högskoleförordningen, har Lunds universitet och Uppsala universitet valt att säga upp samarbetet med CSC, medan Karolinska institutet har valt att pausa det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter