Hemliga tvångsmedel tillåts – integriteten får stå tillbaka

Regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna lämnar nu in en proposition till riksdagen gällande att tillåta hemliga tvångsmedel för att stävja den eskalerande brottsligheten. Avlyssning och kameraövervakning ska bli tillåtet även utan en konkret brottsmisstanke. ”Det går ut över den personliga integriteten men det är det värt”, anser de.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger på en pressträff under torsdagen att vi har en exceptionell brottsutveckling i Sverige, i negativ bemärkelse, tilläger ministern, som om någon skulle kunna tolka det på ett annat sätt. Brottsligheten består inte bara av skjutningar och sprängningar, utan även av en omfattande brottslighet vad gäller narkotika, ekonomisk brottslighet samt dessutom en systemhotande brottslighet i form av bedrägerier mot våra välfärdssystem, säger Strömmer.

Detta stora samhällsproblem motiverar de steg som regeringen nu avser att ta i form av effektivare verktyg till de brottsbekämpande myndigheterna, även kallat hemliga tvångsmedel. Avlyssning är helt centralt för att vända utvecklingen, menar regeringen och Sverigedemokraterna (SD).

Regeringen och SD vill att hemlig kameraövervakning ska få användas i betydligt fler fall än idag. Dessutom för brott med lägre straffvärde. De vill även att polis och åklagare ska få avlyssna gängkriminella i hemlighet. Även utan att någon formell brottsmisstanke ligger till grund. Partierna tar nu förslagen vidare i en proposition till riksdagen, berättar Strömmer.

– Det råder ingen tvekan om att hemliga tvångsmedel är ett väldigt ingripande verktyg i den personliga integriteten redan så som reglerna är utformade idag, säger Strömmer.

De styrande partierna hävdar att avlyssningen visserligen går ut över den personliga integriteten, men att den i det läge som Sverige befinner sig i ”måste stå tillbaka”.

Bild: Regeringskansliet

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter