Historiens största bedrägeri. Då vaccininköp – nu ammunitionsinköp

Västvärlden har skickat mängder med vapen till Ukraina – men nu saknas ammunition. För att lösa problemet kommer EU:s försvarsministrar diskutera ett gemensamt inköp för 1 miljard euro. Modellen är densamma som när EU köpte in vaccin för 4 miljarder – historiens största bedrägeri. Besluten har aldrig förankrats med Europas befolkningar där de haft något att säga till om.

Sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut för lite mer än ett år sedan har västvärlden sänt mängder med vapen i olika former till Ukraina. Miljarder och åter miljarder har också skickats till landet.

Men nu har ett annat problem uppstått. Ammunitionen till de vapen som Ukraina fått börjar att ta slut och tillverkarna har problem att producera nytt i samma takt som de förbrukas.

EU vill göra eget inköp av ammunition

EU vill använda samma modell som när de köpte 4 miljarder vaccin
EU vill använda samma modell som när de köpte 4 miljarder vaccin

För att lösa problemet på ammunitionsbrist i Ukraina och att tillverkarna inte kan tillverka ny ammunition tillräckligt snabbt vill EU själva göra inköpen. Detta är något som Ylva Hansson skriver om på Expressen.

På onsdag, den 8 mars, samlas därför alla försvarsministrar i EU i Stockholm för att diskutera om man kan göra ett inköp av ammunition till priset av 1 miljard euro.

Tillvägagångssättet för ammunitionsköpet väntas vara detsamma som användes när EU skulle köpa vaccin för 4 miljarder. EU lägger en stor beställning på ammunition och betalar en del av beloppet i förväg. På detta sätt kan tillverkarna utöka sin verksamhet när de både fått en del av pengarna innan och vet att de har en viss mängd att producera under en längre tid.

EU, som nu representerar alla medlemsländer, kan också få ner priset per enhet lättare än vad ett enskilt land kan.

Skuldsätter befolkningarna i Europa

Om EU skulle komma fram till att lägga en stor beställning på ammunition, på samma sätt som man gjorde med vaccinen, kommer man att vara skyldig vapenindustrin väldigt mycket pengar.

Varför har ingen folkomröstning skett om det planerade inköpet?
Varför har ingen folkomröstning skett om det planerade inköpet?

Detta skulle skuldsätta EU och därmed alla medlemsländer under en tidsperiod. Att EU ska ha den makten att kunna skuldsätta sina medlemsländer och beställa vapen för miljarder kronor är något som är kritiserat.

EU stärker sin roll som överstatlighet

EU startade rent formellt 1993 men uppkom ur Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) 1952. Till en början marknadsfördes EU som ett samarbete mellan länder som skulle underlätta handel, resande och hindra onödiga konflikter mellan länderna i Europa.

Idag har EU utvecklats mer och mer till att likna en formell stat. De beslut och lagar som fattas av EU är överställda det enskilda medlemslandets lagar. Omfattande kritik har riktats mot EU för att det blivit mer överstatligt och att beslut tas som utraderar det enskilda landets suveränitet och unika särprägel gällande kultur och identitet.

Frihetsnytt har rapporterat om flera fall där EU:s beslut kör över Sverige. Några exempel är:

När EU nu med största sannolikhet kommer genomföra ett så stort köp av ammunition innebär det också att EU:s överstatlighet förstärkts ytterligare då man genomför gemensamma köp av saker som rör komponenter kopplade till krigsindustrin. Normalt sätt har de enskilda länderna genomfört dessa köp själva.

Pengarna går till finanseliten

Ifall EU:s planerade superbeställning av vapen går igenom kommer väldigt mycket pengar att gå till vapenindustrin. Pengarna som kommer att användas är från medlemsländerna och dess skattebetalare varför det också är relevant att undersöka vem pengarna faktiskt går till.

När man tittar närmare på de 5 största vapenföretagen i världen finns ett mönster i ägandestrukturen. I samtliga av dessa var investmentbolagen Vanguard Group Inc. (Vanguard), Blackrock Inc. (Blackrock) samt SSgA Funds Management, Inc. (SSgA) de största ägarna.

Nedan listas vilken ordning de har i de fem största vapenproducenternas ägarstruktur (2022-12-06):

Lockheed Martin – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 3:a
Boeing – SSgA 3:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
Northrop Grumman – SSgA 1:a, Vanguard 3:a, BlackRock 5:a
Raytheon – SSgA 1:a, Vanguard 2:a, BlackRock 4:a
General Dynamics – SSgA 7:a, Vanguard 2:a, BlackRock 5:a

Frihetsnytt har tidigare skrivit om dokumentären Makthavarna du aldrig valde av Jonas Nilsson på Palaestra Media. I dokumentären listas flera av de aktörer som utgör finanseliten, både enskilda personer och organisationer, däribland BlackRock och Vanguard.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter