Historisk ny inriktning för bistånd: fokus på svenska intressen

Ett stort problem med att kunna bli av med migranter som ska utvisas är att hemländerna sällan vill ha tillbaka dem. Men nu har regeringen presenterat en åtgärd som ska lösa problemet.

Under torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna (SD) en ny inriktning för det svenska biståndet till andra länder. Utöver att biståndet ska fungera långsiktigt, då fokus ska ligga på att stimulera handel och egna innovationer, utgör inriktningen något unikt i historien om svensk biståndspolitik: fokus ska ligga på svenska intressen.

En viktig del i detta är att Sverige ska kunna ställa krav på länder som tar emot bistånd. Framförallt rör det sig om att länder ska vara tvungna att ta tillbaka sina egna medborgare, om dessa utvisas från Sverige.

Tidigare har utvisningar kunnat blockeras på grund av att hemländerna vägrat ta emot sina egna medborgare. Men dessa länder är ofta beroende av svenskt bistånd och vill sannolikt inte förlora det, vilket kan användas för att bli av med ovälkomna migranter.

”Utrikespolitisk hävstång”

I en debattartikel i Dagens Industri (DI), som publicerades inför pressträffen, meddelade Tidöpartiernas bistånds- och utrikespolitiska talespersoner1 att biståndet skulle kunna användas som en ”utrikespolitisk hävstång”. Utöver kravet på att mottagarlandet ska ta emot sina medborgare, vill man underlätta för de enskilda individerna att återvända hem.

Man vill att resurser ska läggas på återvändandecenter och lokala program i hemlandet för att ta bort orsakerna till migrationen. På det sättet kan man motverka flyktingströmmar. Men många migranter söker sig till Europa för att ta del av de generösa välfärdssystemen i norra Europa. Hur man ska motverka detta, utöver att stimulera länder att bygga upp egna välfärdssamhällen, framgår inte.

 1. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (Moderaterna), Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson, Kristdemokraternas biståndspolitiska talesperson Gudrun Brunegård och Liberalernas utrikespolitiske talesperson Joar Forssell. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Små steg som leder till återtagande som gynnar den svenska befolkningen, varje steg är viktigt för att bryta den femtioåriga folkutbytespolitiken. ÄNTLIGEN steg i rätt riktning.
  Religionsfrihet ÄR frihet från religioner.
  Avveckla politiska partier från svenska kyrkan, separera ytterligare svenska kyrkan från de statliga myndigheterna, svenska kyrkan skall själv administrera sina medlemmar och avgifter.
  Begravning och äktenskap skall släppas fri från religionerna. De som är medlem i religion får/kan givetvis nyttja begravning/äktenskap och andra tjänster i den religion de är medlemmar i.
  Upprusta valsystemet, med krav på ansökan om valrätt och gör valkansliet vi nu har till en fullvärdig myndighet, det nuvarande valsystemet är undermåligt.
  Den som ansökt och erhållit valrätt har skyldighet att välja sveriges allmänna val. Då får sverige en definierad val-kår med 100% valdeltagande.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter