HMF-dömd man frias ”Seger för yttrandefriheten”

Den sverigedemokratiske politiker som dömdes i både tingsrätten och hovrätten för hets mot folkgrupp frias nu i Högsta domstolen. Ett uttalande under ett sammanträde kan inte ses som hets mot folkgrupp anser Högsta domstolen.

Den då 81-årige sverigedemokraten och ledamoten för Sörmlands regionfullmäktige, Bertil Malmberg, ifrågasatte under ett fullmäktigesammanträde 2021, mottagandet av kvotflyktingar från Sydsudan med argumentet att arbetslösheten redan är hög i regionen och att sydsudaneser dessutom är en av de folkgrupper som har lägst uppmätt genomsnittlig IQ i världen.

Denna uppgift var inget som Bertil Malmberg hade hittat på själv utan något som forskning har visat och som finns väl belagt. Men fakta är inte alltid önskvärd och därför anmäldes Bertil för brottet hets mot folkgrupp och uteslöts också ur Sverigedemokraterna.

Både tingsrätten och därefter hovrätten dömde honom sedan till dagsböter.

HD:s motiv

Nu har Högsta domstolen (HD) prövat målet och beslutat att frikänna Malmberg från åtalet.

Domstolen understryker att hänsyn måste tas till sammanhanget och konstaterar att uttalandet gjordes i samband med en fullmäktigediskussion om det övergripande ämnet arbetslöshet. Politikern har också uppgett att han ville ”ge uttryck för att personer från Sydsudan har svårt att få arbete i Sverige och att de bättre kan hjälpas på andra sätt än genom att de kommer hit”.

Dessutom har han hänvisat till att han avsåg begreppet ”Human Development Index” när han använde uttrycket ”intelligens” – ett begrepp som FN använder för att mäta välstånd. Detta får, enligt HD, också stöd av hans ingivna manus, skriver Dagens juridik.

Mot den bakgrunden anses uttalandet, även om det var nedsättande, inte ha gått utöver vad som måste godtas inom ramen för debatt i en politisk församling – och politikern ska därför frias, menar Högsta domstolen.

Bertil Malmberg: En seger för yttrandefriheten

Att HD friar Bertil Malmberg är viktigt, rent principiellt, för yttrandefriheten som idag står under ständig attack. Inte minst från våra politiker där statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström aktivt undergrävt den, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Frihetsnytt kontaktade Malmberg som är lättad över frigivningen och ser beslutet som en seger för yttrandefriheten.

Hur känns det att ha blivit friad i högsta instans?
– Det känns jättebra. Det är en seger för mig, min advokat och för yttrandefriheten som sådan, säger Malmberg till Frihetsnytt.

Malmberg låter även hälsa att han fortsätter ta en paus från politiken, med ålderns rätt, då han har fullföljt sin politiska värnplikt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter