Höga skatteintäkter i elkrisens spår – elskatten stannar

Staten går för närvarande med budgetöverskott under kris och lågkonjunktur men till skillnad från i andra länder är inga elskattesänkningar aktuella, trots elabonnenternas nödläge.

Bra budgetsaldo

Statens finanser är goda och det antas att regeringen har för avsikt att spara i ladorna inför den redan påbörjade lågkonjunkturen som kommer att ge stora påfrestningar på statsbudgeten. Staten går under 2022 med 164 miljarder kronors överskott i statsbudgeten. Det beror bland annat på 37 miljarders ökning i intäkterna från skatt på varor och tjänster, inte minst energin.

Pressade elabonnenter får skattelättnader – men inte i Sverige

Inte bara elskatten utan också energimomsen sänks nu i andra länder. Danmark sänker elskatten med 99 procent, vilket Michael Grahn, chefsekonom på Danske Bank konstaterar också sänker inflationen. Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns högskola, ger stöd till den politiken. Han ser elskatten som en större börda för låginkomsttagare än för höginkomsttagare.

Under valrörelsen ställde regeringspartierna ut många löften om skattesänkningar. I stället för att göra som Norge, Danmark, Finland liksom sju andra EU-länder och sänka framför allt elskatter av olika slag, väljer regeringen att ta ut full skatt och sedan i efterhand betala ut ett mycket försenat elstöd till elkonsumenterna.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter