Höginkomsttagare tappar lönebytesförmån

Indexreglering förekommer överallt i offentliga system som gör utbetalningar, liksom i avtal inom privata sektorn. Hög inflation ger svårförutsägbara effekter på index och systemen.  

Indexreglering

Många offentliga utgifter, till exempel pensionsutbetalningar, är indexreglerade det vill säga att belopp förändras i takt med förändringen av något finansiellt index som indikerar ökade kostnader, ofta KPI, konsumentprisindex, som är en indikator på inflation.

Det innebär att ett politiskt beslut är fattat som gäller att någon utbetalning ska göras men inte hur stor, utan det avgörs av förändringen i index.

50 000 faller ur systemet

Så har det nu blivit för cirka 50 000 personer, som på grund av inflationen och påverkan på index inte längre kan byta grundlön mot tjänstepension eftersom detta inte skulle ge någon pensionshöjning. Brytpunkten är 51 200 kronor i månadslön. Detta är en av inflationens alla effekter, som knappast förutsetts av de offentliga systemens skapare eller deras förmånstagare.

Det kvarstår dock fortfarande cirka 800 000 människor i systemet som kan byta lön mot pension på ett meningsfullt sätt.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter