Högsta hyreshöjningen på 30 år – därför får du betala mer

Förhandlingarna om 2024 års hyreshöjning är avklarade. Det kommer att bli kännbart för flera hushåll. Samtidigt noteras ett mönster bakom hyran för nybyggda hyresrätter, som har stora likheter med vad som har avslöjats hos matbutikerna.

En genomsnittlig hyresgäst får räkna med en hyreshöjning på uppemot fem procent när hyresförhandlingarna inför 2024 är avklarade. Detta gäller ungefär 322 000 hyreslägenheter och kan jämföras med att 2023 höjdes hyrorna med 4,2 procent, som redan då var oerhört hög, rapporterar TT (genom Dagens Nyheter).

Som exempel nämns att en trerummare på 70 kvadratmeter, med en hyra på 8 000 kr, kommer att höjas till 8 400 kr.

Även om höjningen är den högsta på 30 år, för andra året i rad, anser Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström att man har lyckats förhållandevis väl. Flera hyresvärdar ville nämligen höja med 12 procent, varav några ville höja med 17 procent.

Enligt TT är orsaken till höjningen den höga inflationen och de höga räntorna.

Mindre lägenheter – högre pris

Enligt Hyresgästernas lägesrapport: Vintern 2023 minskar storleken på nybyggda hyreslägenheter, samtidigt som hyran ligger på samma nivå som för andra hyresrätter. Det innebär att priset per hyrd kvadratmeter blir betydligt högre i nybyggen än i gamla lägenheter.

Det ska därför ses som en hyreshöjning som inte uppmärksammas. Hyresgästföreningen kallar detta för ”krympflation”.

”Oroväckande likheter med matpriserna”

Detta bär stora likheter med det som Frihetsnytt har uppmärksammat den senaste tiden, där matbutiker har höjt priserna, samtidigt som förpackningarna har minskat. Detta har varit ett sätt att tjäna pengar på vanligt folks bekostnad, samtidigt som företagen gömmer sig bakom påståenden om alla värden de säger sig stå för.

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt
Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson, kommenterar detta.

Det här har oroväckande stora likheter med det vi har uppmärksammat om matpriserna. Med mindre lägenheter kan en fastighetsägare pressa in fler bostäder i en och samma byggnad. Ändå tar man ut samma hyra och kan göra en större vinst på fler lägenheter.

Många ungdomar har svårt att komma ut på bostadsmarknaden. Bostadsrätterna fortsätter att stiga i pris och lånen kräver höga kontantinsatser. Samtidigt är kötiderna till hyresrätter oerhört långa och då är det i regel nyproduktioner som man kan få med kort kötid. Då har vi istället problemet att de är extremt dyra, även för små enrummare.

Men är folk desperata efter att få tag i en bostad kan detta utnyttjas när nya lägenheter kommer ut på marknaden. Då kan man sätta en hög hyra från början, jämfört med äldre byggnader där varje höjning måste förhandlas med Hyresgästföreningen.

Det krävs en utförlig granskning av samtliga marknader, från livsmedel till bostäder, för att se hur företagen fifflar med priser och produkter. Ska vanligt folk kunna leva måste det finnas gränser för vad företagen får göra. Om inte våra makthavare är beredda att göra detta, då faller det på oss inom media att göra dessa granskningar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter