Högsta inflationen i Sverige sedan finanskrisen 1991

Småföretag och hushåll drabbas kraftigt av prishöjningar upp till 50%

Inflationen i Sverige fortsätter att stiga kraftigt. 8,5 procent i juni jämfört med 7,2 procent i maj månad och inflationen är den högst uppmätta sedan finanskrisen 1991.

Inflationen påverkar den ekonomiska tillväxten och enligt EU-kommissionens sommarprognos förväntas Sverige ha lägst tillväxt i hela EU under 2022 och 2023.

Svenska hushåll och småföretag drabbas

De som drabbas är de svenska hushållen och småföretagarna eftersom priserna på drivmedel, elektricitet och livsmedel stigit upp till 50% det senaste året. Löneökningarna i Sverige har en negativ trend och hänger inte med de kraftigt höjda priserna på varor som gemene man är tvungen att köpa. I kombination med bankernas höjda räntor kommer det att slå hårt mot de skuldsatta hushållen och småföretagen. Konsumenterna kan tvingas köpa färre varor eller handla billigare produkter vilket också kan få en negativ effekt på folkhälsan.

Bankernas roll

De flesta banker lägger skulden på Ryssland men argumentet är inte hållbart eftersom den ökade inflationen under flera år byggts upp genom att bankerna skapar nya pengar ur tomma intet och sedan lånar ut dessa med en ränta. Detta tillvägagångssätt skapar en inflation i sig för så länge bankerna ökar antalet av en valuta, kommer värdet på varje enskild enhet att minska.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter