Högsta inflationen på 30 år – snart stiger den ännu mer

Enligt SEB drivs inflationen upp främst av dyr el, men banken tror att inflationen kommer att fortsätta stiga även utan elpriserna inräknade i ekvationen.

Enligt banken SEB kommer inflationen i Sverige fortsätta stiga ytterligare i tre till sex månader framåt, med förhoppningen att den sedan kommer plana ut och återgå till normala nivåer under 2024. Även om terminspriserna på sistone verkar ha en mindre negativ utveckling och plana ut inom de närmaste åren.

Terminspriset är kostanden för att köpa en prisförsäkring och därmed binda elpriset. Terminspriset ger en indikation på marknadens prognos av framtidens elpris baserat på dagens marknadsläge.

Hopp om framtiden men med många utmaningar på vägen

Förhoppningen om att inflationen ska återgå till normala nivåer redan inom två år anser många vara aningen optimistisk, då till exempel elkrisen inte ser ut att kunna lösas på väldigt många år.

Professor Jan Blomgren menar i en intervju med Frihetsnytt att Sverige står inför ”tio svåra vintrar” innan elkrisen kan vara löst. Anledningen till detta är att det kommer ta uppemot tio år för Sverige att bygga nya kärnkraftverk som kan trygga samhällets elförsörjning.

Förhoppningar finns dock om att Sverige ska kunna bygga mindre modulära kärnkraftverk i närtid, som i så fall skulle kunna bidra till att elkrisen lättar.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter