Höjda matpriser slår hårt – men det finns ljuspunkter

Av tradition slår matprishöjningar hårdare mot lågavlönade, eftersom mat är en större andel av deras levnadsomkostnader. Nu stiger matpriserna på ett historiskt unikt sätt, tvärs över alla varuslag. Men bilden är inte helt negativ.

Prischock under ett år

Tidningen Näringslivet rapporterar med hjälp av Matkollen att matpriserna stiger på bred front, och att detta är en fortsättning på en trend som började redan för cirka ett år sedan.

Alla varuslag utom kaffe är berörda. Dagligvaruhandeln säljer fler sorters varor än mat och totalt över hela sortimentet är prisökningarna något mindre, men för mat är prisökningarna unika i senare tid: 1,4 procent i januari, 6 procent på sex månader och 16,3 procent på tolv månader. SCB:s långtidsstatistik ger syn för sägen.

Många faktorer samverkar för att situationen ska slå extra hårt på matmarknaden, för att få ut mat i butikerna är en komplicerad process med många faktorer bakom, alla lite extra inflationsdrabbade:

  • transporter (Sverige har långa avstånd)
  • energi (transporter, kyl- och frysdiskar)
  • råvaror (även enklare jordbruksprodukter går upp i pris på grund av krig och störningar)
  • svag svensk valuta (en stor del av all mat som konsumeras i Sverige importeras och måste köpas för utländsk valuta)

Det finns motmedel

Svensk matproduktion och matdistribution är starkt industrialiserad och automatiserad. Det kan verka som om konsumenten är helt i händerna på matindustrin. Men det finns alternativ.

Mycket mat går att göra själv. Den som har lite handlag kan baka eget bröd och kärna eget smör av grädde – inte så mycket arbete per resultat om man gör mycket på en gång. Jaktlag har numera ofta ont om deltagare och välkomnar i regel nya. Alla i jaktlaget får del i jaktresultatet, som består av högvärdiga matvaror. Frihetsnytt publicerade nyligen en insändare som beskriver de möjligheter som finns att odla egen mat, kanske mera i framtidsperspektiv.

För svenskar i en akut krissituation beroende på matpriser eller annat finns Blågula Korset, som också är ett utmärkt alternativ för svenskar som vill hjälpa utsatta landsmän i ett läge när stat, kommun och välgörenhetsorganisationer sviker. Frälsningsarmén prioriterar till exempel ”EU-migranter” och har öppnat ett speciellt center bara för dem, samtidigt som svenskar far illa.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter