Hotell- och restaurangbranschen värst drabbad av konkursvågen

Konkurserna ökade med 14 procent i augusti och med 8 procent i september jämfört med året innan. Värst drabbad är hotell- och restaurangbranschen.

Antalet konkurser i det svenska näringslivet uppgick i augusti till 358 bolag vilket är 14 procent mer än motsvarande månad i fjol. I september gick 389 bolag omkull vilket är 8 procent fler än förra året. Det visar siffror från Sveriges största affärs- och kreditinformationsföretag, UC.

– Vi spår en ökad konkursutveckling och mörkare tider, sade Johanna Blomé, ekonom på UC, till Tidningen Näringslivet (TN) i september.

Restriktionslättnaderna efter den så kallade coronapandemin har gjort att konkurserna minskat under 2022 jämfört med förra året, men under hösten har elkrisen börjat slå igenom.

– Efter att konkurserna stadigt minskat så har det vänt, och vi ser få positiva signaler framöver – snarare tvärtom. Vi går mot mörkare tider även om det vore fel av mig att spekulera i exakta siffror längre än augusti, säger Johanna Blomé.

Efter september kan Frihetsnytt konstatera att även om ökningen av antalet konkurser alltså har avtagit lite – från en 14-procentig ökning i augusti till en 8-procentig i september – så fortsätter konkursvågen.

Besöksnäringen drabbas hårdast

I augusti var det hotell- och restaurangbranschen som var hårdast drabbad med en ökning på 71 procent, följd av partihandeln med 53 procent. Nedgången för hotell- och restaurangbranschen fortsatte i september då ytterligare 55 företag gick omkull (25 procent fler än i september 2021).

– Från tidigare kriser vet vi att när det blir tuffare ekonomi så drar hushållen in bland annat på konsumtionsvaror, restaurang, resor och nöjen, konstaterade Johanna Blomé i intervjun med TN.

Konkurserna förväntas bli flest i södra delen av landet på grund av skillnaderna i elpriser.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter