torsdag, 6 oktober, 2022

HSBC-chef blåser faran över om klimathotet

I en presentation som illustreras med en rad diagram visar Stuart Kirk, storbanken HSBC:s högste chef för ”ansvarsfull investering” att klimatförändringar inte utgör någon finansiell systemrisk. Experten bevisar det som är självklarheter inom alternativmedia men som för finanseliten är förbjuden information. Stuart Kirk blev också mycket riktigt ”suspenderad” några timmar senare, något som inte tog död på debatten.

Den 20/5 arrangerade Fiancial Times ett seminarium under rubriken ”Moral Money Europe Summit”. Vid sådana tillställningar är ESG (Environmental, Social and Governance) ett nyckelbegrepp. De största bankerna har våningar av anställda med uppgift att granska bolag, stater och andra låntagare med avseende på luddiga, halvt politiska kriterier. ESG-personalens andra uppgift är att försöka kvantifiera den finansiella risk som klimathot, pandemier, flyktingvågor, bristande mångfald och liknande teman kan utgöra. Väsentligen består dessa räkneövningar av att blåsa upp risker som inte finns, för att den vägen tillfredställa den finansiella elitens krav på en politisering av finansmarknaden.

Befattningarna inom den med nödvändighet ganska ologiska ESG-världen drar normalt till sig lättrörda kvinnor och universitetsluffare från vänstersektorn. Ett undantag visade sig i fredags i form av Stuart Kirk, före detta journalist på Financial Times och nu högsta chef över ESG-arbetet vid den internationella banken HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation). Som fjärde talare, efter ett flertal konventionella och alarmistiska presentationer, förklarade Stuart Kirk att han inte höll med om ett ord av vad föregående talare hade sagt. Kirk inledde med att citera ”Sharon” från revisionsjätten Deloitte, som, medan konferensdeltagarna tittade förstrött på sina mobiltelefoner, hade proklamerat att människosläktet ”inte kommer att överleva” den kommande klimatkatastrofen.

”Money talks – bullshit walks”

Erfarenheten visar att det kan vara socialt lönsamt att sväva ut i oriktiga påståenden och oseriösa profetior. Men när det gäller sina egna pengar är människor i allmänhet synnerligen logiska. Kirk visade flera diagram över värdeutvecklingen på finansiella tillgångar, som uppenbarligen är helt oberoende av alla alarmrapporter om världens förestående undergång. Prisutvecklingen visar enligt Kirk att beslutsfattare med resultatansvar spelar ett dubbelspel och egentligen tar klimatkatastrofen på måttligt allvar. Experten visade även, med användande av det klimatvarnande FN-organet IPCC’s egna siffror att den negativa ekonomiska effekten av klimatförändringar är negligerbar även på lång sikt och vid de värsta scenarierna.

Friserade siffror

Särskilt irriterande är centralbankernas beteende enligt Stuart Kirk. Bland andra den brittiska centralbanken engagerar sina matematiker för att räkna fram klimatstress-tester, alltså olika scenarier på hur det finansiella systemet ska klara påfrestningarna av tänkbara klimatförändringar. Efter att ha studerat testrapporterna noga upptäckte Kirk att ekonomerna, för att generera de politiskt önskvärda katastrofsiffrorna, varit tvungna att anta att klimatförändringen skulle orsaka drastiska fall i bruttonationalprodukten och exploderande räntenivåer – på grund av en temperaturhöjning på 3,6 grader som IPCC befarar kommer att ske gradvis under åren fram till 2100.

Avslutningsvis, efter 13 minuter, visar föreläsaren en indexkurva som går tillbaks till 1925 och påpekar att den tämligen stabila uppåtriktade linjen innehåller inte bara bankkrisen, coronapandemin, ”peak oil” och skogsdöden utan även två världskrig. Stuart Kirk avslutar optimistiskt med att konstatera att människan är skapelsens mest skickliga varelse när det gäller att anpassa sig till förändringar.

– Jag skulle bli mycket förvånad om mina barnbarnsbarn inte kommer att kunna visa en liknande kurva för varandra, som startar idag.

I förrgår, en vecka efter föreläsningen, hade någon av åhörarna – kanske Sharon från Deloitte – orsakat ett mediadrev som gjorde att Kirks arbetsgivare HSBC kände sig tvungna att ”suspendera” honom, vad detta nu betyder. Reaktionerna inom konsumentmedia var jubilanta. Inom finansvärlden var reaktionerna blandade.

KATEGORI

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:11:09