Paula Bieler jublar över SD:s valfiasko

Paula Bieler var länge en galjonsfigur för det liberala och kvinnliga Sverigedemokraterna (SD). Nu är hon glad över SD:s katastrofval. Anledningen är att hon anser att partiet blivit för radikalt. Siffrorna från övriga Europa visar dock att det snarare är de radikala partierna som går framåt.

Efter Sverigedemokraternas tillbakagång i söndagens val, där SD minskade från 15,3 till 13,2, har många sökt efter förklaringar. Nu blandar sig den tidigare Sverigedemokratiska politikern Paula Bieler in i diskussionen.

Anser att SD blivit för radikala

Paula Bieler var länge ett känt namn för den fraktion inom SD som ville se ett mer liberalt SD som skulle tilltala kvinnor och storstadsbor. Som integrationspolitisk talesperson förordade hon bland annat ett ökat antal kvotflyktingar. Nu har hon sedan flera år slutat sin politiska karriär, samt gift sig och fått barn.

Hon går nu ut i en artikel i Altinget och menar att orsaken till att partiet backar är att partiet blivit för hårt. Hon säger om sin tid i partiet: ”Vi hade arbetsnamn på budgetdokument i stil med ”sagan om Sverige” där fokus var att visa hur vi kunde bygga upp landet på nytt. Det gjordes satsningar på att nå ut till kvinnor, invandrare, unga, äldre, röda norrlänningar och blågröna stockholmare.”

Nu anser hon dock att partiet blivit för hårt. Såhär sammanfattar hon politiken: ”Lås in. Utvisa. Och dessutom: är du inte med oss så är du mot oss.”

Kan vara en strategi för att främja liberalism

Det Paula Bieler säger stämmer dock inte överens med siffrorna i övriga Europa. Där firar i stället radikalare partier än SD stora valframgångar.

AfD:s toppnanamn Maximian Krah har själ att vara glad. Bildkälla:Wikimedia CC BY-SA 2.0

Frihetsnytt har rapporterat om valframgångar för bland annat österrikiska FPÖ, tyska Alternativ för Tyskland (AfD) och Nationell samling i Frankrike.

Vi har bett Frihetsnytts politiske kommentator Tobbe Larsson om en kommentar. Han säger:

– Det kan vara en strategi för att främja ett mer liberalt SD, men det kan också bero på att hon har fått barn och försöker distansera sig från sitt förflutna. För att hon inte skall bli belastad i sin fortsätta karriär.

SD har rensat ut nationalister

Flera framstående personer inom partiet som haft en mer nationalistisk hållning har genom åren blivit uteslutna ur partiet. Det senaste exemplet är David Lång som under gårdagen lämnade riksdagen.

Andra personer kända personer är Roger Richthoff, Gustav Kasselstrand, William Hahne och Jonathan Sager.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter