Rysk valpåverkan – en bluff

Etablissemanget har uttryckt en stark oro över ryska påverkansoperationer inför valet. Myndigheten för psykologiskt försvar slår nu fast att sådana inte har haft någon betydelse. Det mesta tyder på att Kalla faktas påverkansoperation haft större inflytande.

Etablissemanget har uttryckt en stor oro över så kallade ryska påverkansoperationer. Bland annat talade SVT häromdagen om att ”en pågående prorysk påverkanskampanj vill underminera regeringar i Europa och gynna ytterkantspartierna inför söndagens EU-val”. Men stämmer det?

Ingen påverkan

Myndigheten för Psykologiskt försvar säger nu i en intervju i Sveriges Radio att påverkan trots allt är minimal. ”Det pågår en konstant påverkan mot Sverige men det finns ingenting som ser ut att ha effekter på valets utgång”, säger han till SR.

Putin påverkar inte Sverige. Bildkälla: Kreml.nu/Wikimedia CC BY 4.0

Den påverkan som han ändå menar har blockerats är också sådant som faller inom ramen för legitim opinionsbildning. Han lyfter exempelvis fram att ryska statliga medier blockerats.

Mer omfattande inhemsk valpåverkan

Frihetsnytt har i stället återkommande kunnat rapportera om en inhemsk påverkansoperation som präglat en stor del av debatten: Kalla Faktas program om Sverigedemokraternas (SD) trollfabriker.

Programmet har anklagats för att medvetet försöka slå split mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna, genom att komma med felaktiga påståenden om trollfabriker och desinformation. Påståenden som inte kunnat styrkas.

Programmet har också anmälts av Myndigheten för psykologiskt försvar för att felaktigt använda intervjuer med personalen för att få fram budskap som Myndigheten inte står för. SD har i sin egen anmälan till granskningsnämnden bland annat framhävt användandet av manipulativ dramaturgi i programmet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter