Kommunalt fiasko – julbelysning i stället för gängbekämpning

I stället för att minska invandringen försöker politiker ofta satsa på ”förebyggande insatser” för att minska brottsligheten. Men till vad går pengarna? En aktuell granskning visar att pengarna går bland annat till julbelysning.

I invandringens spår har gängbrottslighetens brett ut sig. I stället för att minska invandringen och påbörja återvandring föreslår politiker ofta så kallade preventiva åtgärder, åtgärder som skall bekämpa skadeverkningarna av massinvandringen. Men vad går pengarna till?

Pengar i sjön

Regeringen har under de senaste tre åren avsatt skattepengar till ett riktat statsbidrag, för att skydda barn- och unga i ”utsatta områden”, det vill säga områden dominerade av utomeuropeiska invandrare, från brottslighet. Detta påstods kunna minska nyrekryteringen till kriminella gäng.

Brinnande bil. En vanlig syn i ett ”utsatt område”. Bildkälla: Wikimedia, CC BY-SA 3.0

Ekot har gjort en granskning av hur pengarna har använts i Botkyrka och resultatet är chockerande. Botkyrka fick 65 miljoner och det är oklart om dessa pengar förebyggt ett enda brott. I stället har pengarna bland annat gått till en New York-resa för sammanlagt 23 personer.

I övrigt har kommunen för pengarna bland annat bekostat julbelysning, samt fräst bort stubbar och rensat sly på en lägergård.

”Anmärkningsvärt”

Kritiken mot kommunen har varit hård. Till kritikerna hör Christoffer Bohman, trygghetsstrateg och tidigare polis inom grov organiserad brottslighet, som säger till Ekot:

– Jag tycker att det är klart anmärkningsvärt. Stockholms södra delar är särskilt utsatta för väldigt grovt våld i form av skjutningar och jag vet också att man har en särskild problematik kring barn och unga och i det så blir det särskilt viktigt att jobba på rätt sätt med rätt metoder och att pengarna går till rätt saker.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter