Regeringen vill spåra ansikten

Regeringen vill att polisen ska kunna spåra ansikten automatiskt via övervakningskameror. Det kan vara ett kraftfull redskap för att utreda brott, men frågor kring integriteten finns.

Regeringen förväntas föreslå att kameror automatiskt skall kunna spåra personer, utan att någon manuellt behöver identifiera en person, rapporterar TT. Förslaget har snabbutretts åt regeringen, men skall ut på remiss innan det antas.

Ansiktsigenkänning via AI

Kamerorna fungerar genom automatisk ansiktsigenkänning via AI. Polisen skall till exempel kunna använda en passbild för att träna upp AI:n att automatiskt känna igen en brottsling. Kameran slår då automatiskt larm.

Tekniken skall också kunna användas för att hitta okända personer och stoppa terrorattacker, men då krävs särskilda tillstånd.

Frågor om integriteten

Tekniken kan leda till ökad övervakning, vilket leder till allvarliga frågor om integriteten. Tekniken föreslås dock endast kunna användas för brott som kan ge fyra års fängelse.

Justitieminister Gunnar Strömmer är dock positiv till förslaget och hävdar att utredningen har gjort en god avvägning mellan integritet och brottsbekämpning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det Gunnar inte känner till att majoriteten av det kriminella MÖNA-folket är maskerade. Bärre M erkänner sig medskyldiga till den brottslighet som råder i landet och ger fan i vanlig oskyldig befolkning. Och så kan SD för en gångs skull rösta emot detta. Bara för att göra rätt för sig.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter