Hur en god karaktär stärker dig i livet

Pierre Tinderfjäll om vad en god karaktär är och varför den är viktig

Karaktär betecknar en persons, plats eller situations kännetecken, egenskaper eller läggning, sådant som ”karakteriserar” personen, platsen, föremålet eller situationen.

Jag vill lyfta fram och belysa, den goda karaktären hos människan, om kraften den bidrar med och hur den kan ge dig mening, styrka och lycka genom livet. Goda karaktärsdrag är exempelvis att du håller ditt ord, är respektfull och rättfärdig. En dålig karaktär är när du är opålitlig, oärlig, respektlös, självisk, feg. Helt enkelt en person som gör skada genom att dra ner sig själv och andra i negativitet.

Det innebär mycket arbete att bygga en god och stark karaktär. Det kräver vilja, mod och ärlighet mot dig själv för att få den att bli starkare. Karaktären är en hjälp att värdera dig själv och din personlighet. Den vägleder dig till vad som är rätt i varje given stund och sedan agera efter det.

Conny Andersson

Vad innebär en god karaktär, varför är det så viktigt och hur kan du börja stärka och forma dig själv och din egen unika karaktär?

För mig är skapandet av en god karaktär ett val och en vilja att vara den jag är och den jag eftersträvar att vara. Det handlar för mig mycket om att vara genuin och ärlig mot sig själv, att stå upp för sig själv, att våga tala och stå för sina värderingar, sina val och agera för vad som är rätt oavsett motstånd och omständigheter. Att bygga en stark karaktär är likt styrketräning, tiden du investerar i ditt växande gör att du verkligen kan förankra och förkroppsliga dessa goda egenskaper du vill vara, så att du är mer rustad att möta livets utmaningar. Din goda karaktär är den som bär dig genom livet och i den kan du hitta stöd och kraft när du möter svåra tider och situationer.

Den goda karaktären är som din rollfigur

Att bygga en god karaktär är en livsuppgift, ett uppdrag i att växa i din personliga utveckling. Vi kan alltid välja att ta ansvar för våra handlingar och bestämma hur vi agerar i varje given situation, och för att göra det så krävs en stark vilja att arbeta med sig själv. Jag ser en god karaktär som att bygga ett fort, ett fort du bygger sten för sten, du utvecklas, blir skickligare och starkare, och med ett starkt fort så kan du stå stadigt och tryggt i alla väder.

Din karaktär är som din rollfigur, en roll du är och som du vill efterlikna. Var i livet är du i en roll där du känner dig trygg och stark? Vilka goda egenskaper besitter du då? I livet möter du motstånd och utmaningar, och för att kunna hantera och behålla din kraft så krävs det en styrka i dig själv och din karaktär, så att du kan stå stadig i dig och dina värderingar oavsett situation.


Ett exempel är att vi i arbetslivet är i en roll där vi känner oss kompetenta, självsäkra,  respektingivande, sociala och pålitliga, samtidigt som vi i våra relationer kan känna oss otrygga, osäkra och svaga. Vi behöver leva rollen där vi är starka, modiga och ärliga med oss själva, där vi tar fullt ansvar, sätter gränser och bär oss själva med värdighet, vi är dem som ska ta ledarskap att stå upp och leda oss framåt i livet.

Vilka situationer gör att du känner dig försvagad? Dessa situationer kan du bemöta med en god karaktär. Det vackra och trygga är att du alltid kan välja goda egenskaper, att stå upp för dem och dig själv med värdighet. Med ditt val och vilja så kan du förkroppsliga magiska dygder som heder, rättfärdighet, mod, självrespekt och kärlek. Ju mer du står upp för dig själv och för goda handlingar desto starkare kommer du också att bli.

Hur bygger jag en värdig, stark och hälsosam karaktär?

Vad är i din kontroll och vad är inte det? Du har inte kontroll över din omgivning eller det som sker utanför dig själv, men vad du kan kontrollera är hur du uppfattar saker och ting samt dina val att agera därefter. Du har kontroll över dina åsikter, val, begär och handlingar.

När du fått förståelse för det så kan du stärka och förkroppsliga de egenskaper du vill vara. Det handlar om att inte kompromissa med dig själv och din vilja. Vad är din vilja och intention i varje given situation? Är din vilja och intention att bidra med godhet och kärlek eller elakheter och negativitet?

“Jag är inte vad som har hänt mig, jag är vad jag väljer att bli” – Carl Jung
“Man conquers the world by conquering himself” – Zeno of Citum.

Leta och undersök kraftfulla ord att använda. Sök förståelse och förkroppsliga ord som heder, moral, mod, värdighet, självrespekt, disciplin, styrka, integritet och stadighet. Ett exempel är att hedra överenskommelse du gjort med dig själv eller någon genom att du står för och håller ditt ord och det du åtagit dig att göra. Att välja att stiga upp ur sängen när klockan ringer, att gå till gymmet, göra sina plikter och att hålla tider är några exempel på god disciplin. Våra positiva val och ageranden stärker hedern, självkänslan, självrespekten samt den inre kraften och relationen till oss själva och andra människor.

Vi väljer godhet och kärlek, vi väljer att växa som människor, vi väljer att tjäna och bidra till att göra oss själva och varandra bättre genom utvecklandet av en god karaktär.

Referenser

Wikipedia – Karaktär
Tao te ching – Taoism
The daily stoic – Ryan Holiday
Seneca: LIFE CHANGING Quotes (Stoicism)
https://vinnarskolan.se/
https://www.tracker.one/
https://www.youtube.com/watch?v=Frr5pH0SYd8

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter