Hur Nato vill använda Sverige

Sveriges territorium avgörande för Nato

Den svenska försvarsindustrin och försvarsförmåga anges som en anledning varför Nato vill ha med Sverige. Men framförallt är det tillgången till svenskt territorium som är avgörande.

De utökade ansträngningarna för att få in Sverige i Nato har varit bland det första som regeringen Kristersson åtagit sig. Man har redan börjat mjuka upp Turkiet för att få landet att godkänna ett svenskt medlemskap.

Bara ett dygn efter att den nya regeringen utannonserades mötte Storbritanniens Nato-ambassadör, David Quarrey, representanter för regeringen, rapporterar SVT. Han uppger att krigsalliansen är ivrig att få med Sverige och att man snabbt vill få in Sverige och Finland, men att man inte lägger sig i de samtal som förs mellan Stockholm och Ankara.

Sveriges territorium en bricka i det geopolitiska spelet

Orsaken till ivrigheten är att få tillgång till Sveriges territorium, för att på det sättet kunna utöka sitt operationsområde i ”försvaret” av dess norra flank.

Som det låter på Quarrey handlar det om en markering (och sannolikt provokation) mot Ryssland. Han vill att Putin ska se det som en konsekvens av den ryska invasionen av Ukraina då ”han får [en] mycket större Nato-närvaro på tröskeln till Ryssland”.

Av allt att döma ser Sverige ut att kunna användas som ett potentiellt slagfält för Natos ambitioner.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter