Hur ser partierna på AI?

Riskerna och faran med artificiell intelligens (AI) har börjat uppmärksammas mer och mer. SVT frågade de olika riksdagspartierna hur de ser på frågan. Sex av åtta partier vill se en reglering.

Utvecklingen med artificiell intelligens (AI) går skrämmande snabbt och flertalet människor har ingen aning om vilken kapacitet tekniken har och detta inte bara i positiv bemärkelse. Frihetsnytt har flera artiklar och intervjuer i ämnet för den som vill fördjupa sig i det.

1 100 teknikentreprenörer vill pausa

Helt nyligen gick Elon Musk och över tusen andra teknikentreprenörer ut med ett upprop om att pausa utvecklingen av AI, åtminstone i sex månader för att utreda riskerna. Detta efter att ett dödsfall inträffat till följd av tekniken. Men alla är inte med på de tankarna. Bill Gates ser ingen anledning att pausa utvecklingen, vilket har sin naturliga förklaring i hans egna affärsintressen.

Vad anser politikerna?

Men hur ser då våra valda politiker på situationen med AI? Sveriges Television ställde frågan till samtliga riksdagspartier. Endast Vänsterpartiet (V) avstod från att svara på frågan med motiveringen att de måste se över sin politik på området först.

Av de sju partier som svarade var det bara Sverigedemokraterna (SD) som inte tycker att AI behöver regleras.

– Att allmänt reglera den tekniska utvecklingen utan att se en konkret problembild bör anses förhastat, menar SD.

Fast nu har ju 1 100 av världens mest framstående teknikentreprenörer just påtalat att en paus är nödvändig för att utreda riskerna. Kanske även SD bör göra som V och se över sin politik på AI-området?

Kristdemokraterna (KD) och Liberalerna (L) verkar lita på att EU kommer att ta fram ett lämpligt reglemente för AI.

Miljöpartiets (MP) Daniel Helldén uttryckte farhågor för att det bara är ett fåtal aktörer som styr systemen och att vi helt saknar insyn där.

– Jag oroas över att det på ett halvår gått ofantligt fort. Vi vet inte vad vi har framför oss och vi är lite tagna på sängen, säger Daniel Helldén (MP).

MP sticker ut som det enda partiet med ett AI-politiskt program. Centerpartiet (C) har ett digitaliseringsprogram, där även AI ingår, men övriga partier svarar att de saknar ett sådant, skriver SVT. Dessa två är också de enda partier som uttrycker oro över den snabba utvecklingen av AI.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter