Hur skiljer man sanning från lögn?

I detta program talar Viktor Eriksson med Tobbe Larsson om källkritik och öppenhet för andra åskådningar än de egna. Detta är ett kortare utdrag ur samtalet.
Det påstås väldigt flitigt nu att de vaccin som tagits fram mot covid-19 inte har ett hälsosyfte utan enbart är gifter som tagits fram för att reducera världens befolkning. Ett slags biologiskt vapen framtaget av en väldigt liten elit som sitter högst uppe i toppen och som arbetat med detta under flera decennier. Vad tänker du om ett sådant påstående?

– Det kan ju vara sant eller inte sant, eller något däremellan, alltså delvis sant. Under de år jag varit aktiv i frihetsrörelsen eller som nationalist har jag stött på väldigt mycket konspirationsteorier av olika slag. En del av de här konspirationsteorierna har varit helt sanna och en del falska och en del har det funnits korn av sanning i. Som jag ser det är det viktiga att man är öppen för att lyssna på andra åsikter än sina egna. Sen är det lika viktigt att man inte köper allt med hull och hår utan har en förmåga att bedöma riktigheten i det som sägs.

Hur bedömer man sanningshalten i de påståendena som finns?

– Ta en sådan sak som Kennedymordet. Det har skrivits massor med böcker om vad som egentligen hände och det finns mycket bakomliggande information som man kan sätta sig in i, och där man kan konstatera att den officiella beskrivningen av mordet, den stämmer inte. Exempelvis hur kulan förflyttade sig och om det var en eller flera skyttar. Här kan man själv sätta sig och titta på filmer som togs när skotten avlossades. Man kan också titta på rapporter som har skrivits och så får man göra en egen bedömning.

– Om vi tar nu de här påståendena du kom med här att militären, och jag tror faktiskt att det är amerikansk militär de pratar om, skulle ligga bakom den här massvaccinationen och att det är något som har planerats sedan decennier tillbaka, redan sedan 60-talet. Där amerikanska myndigheter är inblandade, där man har gjort lagändringar och så vidare, att det här är en planerad militär operation och ingen hälsokampanj. Det är ett mycket, mycket radikalt påstående. Men det borde ju då finnas människor, och det gör det också – både läkare, forskare, människor inom läkemedelsindustrin – som har information som stödjer det här påståendet. Men det finns också forskningsrapporter och liknande. Det man kan göra som individ är att ta reda på vad det finns för fakta i målet. Det är precis som en rättegång.

– Det man ska komma ihåg är att det finns en mängd olika intressen där ute och många av dem sprider information som faktiskt inte är sann för att de vill uppnå ett syfte med det. Andra sprider sann information och det är ibland väldigt svårt att skilja sann information från falsk eller halvfalsk. Vi kanske tror att all information som vi får från myndigheter är sann, men det är den absolut inte. Det har visat sig i ett otal tillfällen i historien att myndigheter har ljugit. Det här är något man lär sig med tiden.

– Det viktiga att lära sig är att inte göra som den nuvarande makten eller den nuvarande median, som är en del av makten, har gjort och gör. Det vill säga att vi väljer att inte se en del av de bevis som läggs fram och av den fakta som finns, utan bara väljer att se en viss del. Att vi är öppna för att ta in allting som talar för och som talar emot och allt däremellan och sen att vi lär oss göra bra bedömningar. Framförallt om vi är journalister är det jätteviktigt.

De som kommer med väldigt långtgående så kallade konspirationsteorier skulle ofta försvara sina ståndpunkter med att de argument som motbevisar dem är falska saker som eliten har placerat för de vill att du ska tro att det är sant. Hur ställer man sig till sådana påståenden och till sådana tankegångar att en elit är så allsmäktig att den kan styra informationen på det sättet?

– Jag är helt övertygad om att det finns de som har oerhört mycket makt i världen. Det är svårt för oss att föreställa sig. Men jag tror inte de har en total makt. De påstår att allt som händer har någon planerat och att inget händer utan att de har ett finger med i spelet. Jag tror inte på det utan att vi kan påverka. Hade de haft det hade det sett väldigt annorlunda ut mot vad det gör idag.

– Vissa saker kan få oss att veta om det är sant eller falskt. Ett exempel; om det är så att media väljer att inte bjuda in en forskare som har en ståndpunkt trots att media har sanningen i sina händer, då är det något skumt. Om jag hade varit i mediernas kläder och jag hade en tes som jag visste var sann, då hade jag naturligtvis bjudit in någon som hade hävdat motsatsen för att motbevisa dem i det offentliga rummet. Att man då inte bjuder in en opponent så man kan ta det inför öppen ridå tyder ju på att något inte stämmer.

– Varför bjuds inte vaccinkritiker eller människor med en alternativ syn på pandemin in till TV-sofforna? Ett svar skulle kunna vara att makten har något att dölja.

Är det ett av de främsta bevisen på om någon har något att dölja?

– Nej men det är en sak. En annan sak är när någon hävdar att ”så här ligger det till” till exempel att jorden är platt, att vi inte har varit på månen eller att förintelsen inte existerar, det finns hur mycket som helst. Om man då ställer kritiska frågor och möts av en person som blir arg, då är det en varningsklocka. Då är den personen inte trovärdig helt enkelt.

– Ta som exempel Kennedymordet eller de två tornen i USA som flygplanen körde in i, då ställde jag mycket frågor till personer som hade mycket kunskap och jag bemöttes på ett mycket bra sätt. Tills slut kände jag att jag var ganska övertygad om att den officiella beskrivningen om vad som hände vid dessa tillfällen inte var sant. Processen att komma fram till vad som är sant och vad som är falskt, den kan ta lång tid. En annans sak är hur en person argumenterar som försöker övertyga dig. Kan man inte argumentera kanske man inte har anledning att tro på den lika mycket som någon som faktiskt har en vettig argumentationsteknik.

Har du några avslutande ord på ämnet?

– Jag skulle vilja uppmana alla att gå på Läkaruppropets konferens nu i helgen och sätta er in i det här med vaccinet och hur det har fungerat och den information som dessa läkare har att komma med. Att sätta sig in i andra synsätt på pandemin och vad som hände där. Det är fullt möjligt att ni upptäcker något som ni kanske inte alls hade kunnat tänka er från början.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter