Hushållens skuldkvot ökar dramatiskt

Sveriges internationellt sett högt skuldsatta bostadslånetagare får allt mindre förmögenheter att väga upp skulderna med

Svenska hushålls skuld som andel av inkomsterna har ökat länge genom Sveriges höga bostadspriser. Skulden som andel av tillgångarna har däremot i stort sett varit densamma – fram till nu, när ett kraftigt fall både i värdet av börsen och i fastighetsvärden bryter trenden.

Hushållens förmögenhet har fallit ungefär med samma värde som dubbla Sveriges statsskuld sedan förra årsskiftet. Förändringar som dessa brukar leda till konjunkturfall genom lägre konsumtion och högre sparande.

Svenska hushålls totala privata skulder som andel av BNP är bland världens högsta. De länder som har den situationen är också bland världens rikaste, så en tolkning är att långivare har stort förtroende för dessa länder och deras medborgare. En annan är att dessa länders skuldsatta medborgare löper en betydande i risk i ljuset av ökande räntesatser.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter