IEA: Fullständigt ryskt gasstopp kan komma

Chefen för International Energy Agency meddelar att Europa bör förbereda sig för ett fullständigt rysk gasstopp

Fatin Birol, chef för International Energy Agency, IEA, uppger att Europa borde förbereda sig för ett fullständigt avstängning av ryska naturgasleveranser.

– Europa borde vara redo ifall rysk gas är helt avstängd. Ju närmare vintern vi kommer, desto mer förstår vi Rysslands avsikter … Jag tror att nedskärningarna är inriktade på att undvika att Europa fyller lager och att öka Rysslands hävstångseffekt under vintermånaderna.

Som ett sätt att motverka de värsta effekterna av ett sådant scenario, rådde Birol de europeiska statsledningarna att hålla kärnkraftverk igång och även vidta andra beredskapsåtgärder. Dessa andra beredskapsåtgärder verkar fokusera på efterfrågan.

Under de senaste tre månaderna har Ryssland ett gasstopp i försörjningen till flera europeiska länder som vägrat att betala för gas i rubel. Det har också avsevärt minskat flödet längs Nord Stream, vilket effektivt har stängt av försörjningen till Frankrike och minskat flödena till Tyskland med cirka 60 procent.

Gazprom och dess leverantör av utrustningsunderhåll, Siemens Energy, har skyllt minskningen på en försening av turbinleveransen till följd av nya kanadensiska sanktioner mot Moskva. Tyskland har skyllt på gasjättens huvudkontor i St Petersburg.

Tyskland, Europas största ekonomi, står inför en viss lågkonjunktur ifall det ryska gasstoppet blir fullständigt, detta varnade ett industriorgan denna vecka. BDI sänkte sin tillväxtprognos för Tyskland till 1,5 procent från 3,5 procent för i år och sa att om Ryssland stänger av gasen kommer landets ekonomi oundvikligen att glida in i en recession.

Under tiden, för att kompensera för förlorad gastillförsel, startar Tyskland, Österrike och Nederländerna om kolkraftverk. IEA:s Birol försvarade draget och sa att omstarten var tillfällig och oavsett ökningen av utsläppen skulle den kompenseras av framtida förnybar energikapacitet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter