Ilska när Frankrike missköter migrantavtal

Storbritannien betalar flera hundra miljoner pund för att Frankrike ska stoppa migranter från att ta sig över med båt till Storbritannien. Nu visar det sig att de franska myndigheterna inte alls lever upp till sin del av avtalet, vilket skapar stor ilska bland brittiska politiker.

Antalet illegala migranter som tar sig över Engelska kanalen, från Frankrike till Storbritannien, fortsätter att ligga på en hög nivå. Nu visar det sig att de franska myndigheterna enbart stoppat 13 759 migranter, ungefär 45,2 procent av det totala antalet, sedan januari.

Detta trots att Storbritannien åtagit sig att betala 480 miljoner pund (ungefär 6,68 miljarder kronor) över tre år för att bekosta franska insatser för att stoppa dessa, rapporterar The Telegraph.

Macron sviker

Det var i mars som Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Frankrikes president Emmanuel Macron kom överens om avtalet. Storbritannien skulle betala 480 miljoner pund under tre år, för att finansiera en fördubbling av patrullerande poliser till 800 längs franska kusten, en gemensam ledningscentral och ett förvaringscenter.

Nu visar det sig att Frankrike har motsatt sig gemensamma patruller, de franska gränspoliserna står bara och ser på när migranterna ger sig iväg. Det har även framkommit att kustbevakningen inte heller tvingar migrantbåtarna att vända om.

När de sedan kommer fram till Storbritannien får de bo på hotell, till en kostnad av sex miljoner pund (ungefär 83,6 miljoner kronor) om dagen. Tanken är att man ska hålla koll på dem tills det är möjligt att deportera dem. Det ska röra sig om 46 000 migranter som huseras på detta sätt i nuläget. Som jämförelse kan noteras att det beräknas finnas åtminstone 271 000 hemlösa i England.

Tim Loughton. Foto: Wikipedia/ Richard Townshend
Tim Loughton. Foto: Wikipedia/ Richard Townshend

Brittisk ilska

Fransmännens attityd gentemot sina åtaganden väcker ilska bland framförallt konservativa (Tory) politiker. En av dessa är parlamentsledamoten Tim Loughton, som begär att Frankrike måste bli hårdare i hur de lever upp till sina åtaganden.

– Fransmännen tillåts [att ingripa till sjöss] och faktiskt har vissa experter som kom till kommittén sagt att de är skyldiga att göra det eftersom brott begås och liv är i fara. Men det gör de inte, så jag är rädd att fransmännen har fått en större roll att spela, eftersom de skulle kunna stoppa hela den här affären över en natt om de skulle fånga upp, arrestera och kvarhålla de människor som tar sig över.

Fria politiker agerar

Medan de etablerade konservativa politikerna klagar på fransmännens ointresse att leva upp till överenskommelsen, finns det andra politiker som agerar för att motverka migrantflödet, bland annat genom hårdare påtryckningar mot ansvariga politiker.

En av dessa är den frispråkige parlamentsledamoten Andrew Bridgen från The Reclaim Party. På X/Twitter har han publicerat ett brev till invandringsministern Robert Jenrick, där han begär svar på varför så många migranter huseras på hotell. Han uppmärksammar även ministern på de många ”incidenter”, där polisen blivit inblandad och hur de boende lever i skräck för migranternas härjningar. Frihetsnytt har nyligen uppmärksammat Bridgen för dennes anmälan om brott mot den myndighet som godkände covid-vaccinen.

En annan som tar upp problemet är Nigel Farage, som i flera inlägg på X/Twitter uppmärksammar migrantbåtarna och är tydlig med sin upprördhet över detta. Farage har den senaste tiden uppmärksammats för sin effektiva kamp mot de brittiska bankerna och nu är det flera som vill att han ska ges politisk makt, för att lika effektivt bekämpa den illegala invandringen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Varje land har skyldighet och rättighet att skydda sina gränser.

    Illegal immigration av i synnerhet unga män i vapenför ålder skall ALDRIG ACCEPTERAS .

    Om jag varit ansvarig i GB hade jag skaffat snabba små båtar som patrullerar och skjuter pilar som sänker plastbåtarna.

    Om det är för magstarkt att låta människor drunkna så har man en flotte där asylskojarna kan klättra upp på…som sedan dras tillbaka till grodätarna.

    Det går att få stopp på illegal migration OM MAN VILL

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter