Ilska vid återgång till hälsosammare olja

Bristen på solrosolja på grund av kriget i Ukraina leder till att svenska livsmedelstillverkare byter tillbaka till palmolja i olika livsmedel, något som upprör Livsmedelsföretagen.

Enligt Livsmedelsverket behöver tillverkare inte ändra på redan förtryckta förpackningar om de byter till palmolja, något bland annat företaget bakom chokladmärket Marabou nu gjort. Detta får nu både Astma- och allergiförbundet och Livsmedelsföretagen att rasa i Morgonekot.

Tidigare under 2000-talet byttes palmolja till stor del ut mot andra och mindre hälsosamma vegetabiliska oljor, efter påtryckningar från bland annat WHO, American Heart Association och ”Big Food” som alla påstod sig veta att mättade fetter var ohälsosamma.

Idag vet man bättre och många undviker numera de billiga och ohälsosamma, vid upphettning rentav giftiga fröoljorna. Palmoljan kritiseras emellertid fortfarande av miljöaktivister för att en stor del av avverkningen av regnskog sker för att anlägga oljepalmsplantager.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter