Inblick med Nick – Intervjupodden med de jobbiga frågorna

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Det goda initiativet – Nick Alinia dryftar samhällsfrågor med spännande politiker, opinionsbildare och helt vanliga människor

Idag ska vi återigen lyfta ett av alla de goda initiativ som tas runt om i vårt land. Därför gjorde vi en intervju med stockholmaren Nick Alinia som startat podden ”Inblick med Nick”, där han intervjuar politiker, opinionsbildare och helt vanliga människor om samhällsfrågorna han själv brinner för. Frågorna ska inte alltid vara de lätta – Nick utmanar hellre sina gäster.

27-årige Nick Alinia är boende i Stockholm, men kommer ursprungligen från Skellefteå. Hans föräldrar kommer från Iran och var politiskt aktiva på vänsterkanten, tvärtom mot Nick själv som ser sig som höger framförallt ekonomiskt, så det politiska intresset väcktes tidigt.

Nick, varför startade du en podd?

– Jag gillar kreativitet, ljud och bild och genom en podd kunde jag kombinera det med mitt samhällsintresse, som jag haft sedan 10-årsåldern. Jag vill intervjua folk som har bra saker att säga men också de som inte har lika bra saker att säga, eftersom det är viktigt att ha med olika åsikter och sen får lyssnarna bilda sig en egen uppfattning om det. Det gemensamma kommer ända vara att tala om samhällsfrågor.

– Jag försöker ställa frågor som inte lyfts i vanlig media och som ska vara lite jobbiga för mina gäster men politiker är ju väldigt drillade och skickliga att undvika dessa.

– Hittills har jag bara haft med gäster som ses som högermänniskor som opinionsbildaren och författaren Katerina Janouch, Per Lindgren från podden ”God ton”, riksdagsledamoten Jonas Andersson från Sverigedemokraterna och partiledaren Ilan Sadé från Medborgerlig samling. Jag har dock bjudit in vänstermänniskor men hittills har ingen varit med.

Nick Alinia intervjuar Ilan Sadé
Har du några drömgäster i ditt program?

– Om jag får drömma stort så finns det ju många internationella gäster jag vill ha med, men en som är närmare är Hanif Bali. Jag skulle vilja hitta saker som han och jag inte är eniga om. Han har ju tillhört ett etablerat riksdagsparti som jag en gång faktiskt röstade på, men som jag nu är besviken på. Men det är många intressanta gäster på ingång.

Var hittar man din podd?

– Om man vill både se och höra så hittar man den på YouTube om man skriver ”Inblick med Nick”, eller så finns den på Spotify, Podcaster och Google Podcast om man bara vill ha ljud.

Tycker du att våra friheter är hotade? Yttrandefrihet, åsiktsfrihet, demonstrationsfrihet, rörelsefrihet med mera?

– Ja absolut! Makten kommer att vilja ha så mycket makt som möjligt och de kommer att använda olika metoder för att nå dit. Det var väldigt tydligt under pandemin. Tillåter vi våra friheter att bli hotade så kommer de bli det. Det är lätt hänt att en stat flyttar fram positionerna om folket tillåter det. I Sverige var vi så skonade och immuna mot sådant, så nästan alla trodde att de åtgärder som vidtogs var för vårt bästa. I början tänkte jag också så.

– Men när jag bevittnade demonstrationen mot Covid-pass i Stockholm den 22 januari med cirka 15 000 deltagare, då var det tydligt att inte ens svenskar går med på allt.

Vad säger du om de enorma protestvågor som drar fram över världen nu?

– När jag ser befogade, verkliga folkliga protester blir jag väldigt glad för det ger mig hopp. När makthavare går för långt, inte sköter sitt jobb och förstör för mycket då ska folk visa missnöje och det är vad de har gjort nu. Jag blir jätteglad av att se lastbilarna i Kanada och traktorerna i Nederländerna, det är så vi måste göra.

Vad tror du är de mest effektiva sätten för att komma till rätta med de problem vi står inför?

– Det finns så otroligt många segment av problem vi står inför förstås, men generellt är det alldeles för få människor som vet hur illa ställt det är. Speciellt i Sverige. Fri media har där en enormt viktig roll. Jag försöker också i min podd att lyfta frågor som inte diskuteras så mycket i media. Vanlig media gör ju inte sitt jobb.

Till sist, varför kommer du delta på Svenska Bok- & Mediemässan den 20 augusti?

– Jag har varit på den en gång tidigare och känslan efteråt var att den ingav väldigt mycket hopp. Att se så många på ett och samma ställe som pratar öppet om saker som man annars inte gör, samt att jag träffade många likasinnade var fantastiskt.

– Det är ett av de viktigaste evenemangen vi har i Sverige just nu, så jag uppmanar alla att komma dit.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter