Indien möter talibanerna i första diplomatiska mötet sedan maktövertagandet

Den indiska utlandsdelegationen i Kabul återupptar diplomatiska diskussioner med talibanerna och erbjuder humanitärt bistånd till Afghanistan

En indisk regeringsdelegation träffade ledare för talibanerna i den afghanska huvudstaden Kabul under gårdagen. Besöket är det första av sitt slag sedan gruppen tog kontroll över Afghanistan i augusti 2021, rapporterade The Times of India och noterade att mötet gällde bilaterala förbindelser och humanitärt bistånd.

”Ett team under ledning av Joint Secretary, PAI, utrikesministeriet, är för närvarande på besök i Kabul för att övervaka leveransoperationerna av vårt humanitära bistånd till Afghanistan”, står det i ett pressmeddelande från Indiens utrikesministerium den 2 juni. Uttalandet hänvisade till J.P. Singh, som fungerar som den gemensamma sekreteraren för ”Pakistan, Afghanistan & Iran”, PAI, en särskild avdelning inom Indiens utrikesministerium.

Representanter för Indiens utrikesministerium träffade ”seniormedlemmar från talibanerna” under torsdagens besök för att diskutera distribution av humanitärt bistånd till afghaner. Indien donerade nyligen mat, kläder och mediciner till fattiga afghaner. I pressmeddelandet står bland annat att: ”I denna strävan har vi redan skickat flera sändningar av humanitärt bistånd bestående av 20 000 MT [metriska ton] vete, 13 ton mediciner, 500 000 doser av Covid [kinesiskt coronavirus] vaccin och vinterkläder. Dessa försändelser överlämnades till India Gandhi Children Hospital, Kabul och FN:s specialiserade organ, inklusive WHO [World Health Organization] och WFP [World Food Program].”

Indien drog tillbaka sina tjänstemän från Afghanistan i augusti förra året och stängde sin ambassad, även om de sedan dess har varit angelägna om att behålla banden med landet där dess regionala rival Pakistan har stort inflytande. Under mötet har det inte framkommit när den indiska ambassaden kan komma att öppnas igen, förutom att lokal personal hade fortsatt att fungera och säkerställa korrekt underhåll av sina lokaler i Kabul.

Även om Afghanistan länge har varit ett av de fattigaste länderna i världen, har det drabbats av exceptionella ekonomiska svårigheter sedan förra sommaren då USA drog tillbaka sin ockupationsmakt från landet. Efter talibanernas övertagande av Kabul i augusti 2021 har Afghanistan kastats in i internationell ekonomisk isolering – särskilt efter att de förbjudit produktionen av landets lukrativa opium.

Indien meddelade även att de nyligen skickade ytterligare medicinska hjälptransporter till Iran för distribution bland afghanska flyktingar i landet. Uppskattningsvis har 300 000 afghaner flytt från sitt hemland till grannlandet Iran efter att talibanerna intog Kabul förra sommaren.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter