lördag, 1 oktober, 2022

Indien planerar jättefabrik i Taiwan

Indiska industrikoncernenen Vedanta störs inte av Kinas och USA:s vapenskrammel. Produktionen av halvledarea ska vara igång inom två år.

Mitt i oron över de strategiska konsekvenserna av att den överväldigande majoriteten av världens mikrochip och halvledare för närvarande tillverkas i det omtvistade Taiwan, har regeringar och företag runt om i världen till synes vaknat upp till vikten av att ha tillverkningsbaser för den avgörande tekniken i sina egna länder.

Vedanta – ett indiskt olje-, gas- och metallkonglomerat – planerar att slutföra ett avtal på motsvarande 200 miljarder kronor med den taiwanesiska mikrochipstillverkaren Foxconn. Därmed kan Indien börja producera halvledare i Indien från och med 2024, rapporterade Indiens Swarajya-tidning på torsdagen.

Vedantas ordförande Anil Agarwal bekräftade utvecklingen för Reuters den 25 maj och avslöjar att hans företag kommer att välja en plats i Indien för sina ”halvledarfabriker … i mitten av juni och kommer att ha den första chipprodukten klar på två år.” Vedanta tillkännagav planer på att lansera ett samriskföretag med det taiwanesiska Foxconn i februari som en del av en plan för att diversifiera till tillverkning av mikrochips.

Vedantas ordförande tillade att Foxconn ”kommer att ha tekniskt ansvar för driften, från att tillhandahålla tekniken till att tillverka halvledare.” Agarwal sa att hans företag ”sökte incitament” från den indiska federala regeringen i samband med tillverkningsavtalet och också ”förde samtal med flera indiska regioner om enhetens plats.”

Indien investerar stort i sin tekniska konkurenskraft

Administrationen under Indiens premiärminister Narendra Modi tillkännagav nyligen planer på att ”utvidga incitamenten” i form av en initial 100-miljarder kronors plan för de indiska företag som investerar i halvledartillverkning, eftersom den siktar på att bli en nyckelspelare i den globala leveranskedjan för chips”, observerade Reuters i maj 25.

Indien hoppas kunna etablera ett inhemskt ”nav för halvledare för världen” under de kommande åren, sa premiärminister Modi under ett tal på en halvledarkonferens i Bengaluru den 29 april. ”Indien har mersmak för teknik och risktagande. Vi har lagt oddsen till vår fördel så långt som möjligt genom stödjande policymiljö. Vi har visat att Indien vill göra affärer”, sa den indiske premiärministern under sitt tal på teknologiforumet.

Indiens minister för elektronik och informationsteknologi, Ashwini Vaishnaw, talade också vid evenemanget i Bengaluru. Han sa att den indiska staten ger ”avsevärda incitament” till indiska företag som vill ägna sig åt produktion av mikrochip inom en snar framtid. ”Men den stora skillnaden är att vi har förbundit oss att skapa och utöka vår talangpool med 85 000 branschförberedda halvledarproffs under de kommande 10 åren”, noterade han.

Vaishnaw sa att Indiens regering har samordnat med utländska institutioner inklusive Interuniversity Microelectronics Centre of Belgium; Taiwans industritekniska forskningsinstitut och Agency for Science, Technology, and Research i Singapore för att öka studiet av relevant teknik och affärsområden bland indiska studenter som en del av uppdraget.

Vad är halvledare och microchip?

Halvledareär kristallina material som inte leder elektrisk ström lika bra som en strömledare, men inte heller utesluter strömledning helt. Microchip består vanligtvis av en tunn platta av kisel, på vilken man fäster tunna trådar av halvledarmaterial. Med denna metod kan man få plats med miljontals elektroniska komponenter på en kvadratcentimeterstor platta.

Halvledare och microchip är produkter med dubbla användningsområden eftersom de används till både civil och militär teknik inom allt från mobiltelefoner och datorer till missiler och radarsystem. Tillverkningsindustrierna kallas halvledarfabriker, och är huvudsakligen koncentrerade till Taiwan genom företaget TSMC.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

00:04:41

Nyhetssändning 19 september