Indisk filmstjärna talar ut om yttrandefriheten

Indien har en stor filmindustri som är mest inriktad på indierna själva och ofta befinner sig lite i skuggan av den västerländska inte minst av språk- och kulturskäl. Indien börjar dock nu också att få samma problem med politisk korrekthet som västerlandet, och en av indisk filmindustris storstjärnor, Salim Kumar, talar nu ut om att kulturen behöver yttrandefrihet.

Salim Kumar är en många gånger prisbelönt indisk skådespelare med medverkan i över 300 filmer bakom sig. Hans förmågor sträcker sig över hela fältet, från komedi till seriösa roller.

Hans ställning i industrin är sådan att han knappast behöver vara orolig för att bli motarbetad för sina åsikter och nu talar han ut om behovet av yttrandefrihet i ett alltmer politiskt korrekt Indien. Inte minst för att komedi inte kan blomma ut med mindre än att yttrandefriheten skyddar den. Det skriver Indian Express.

– Nu kan vi inte kalla någon skallig eller mörk. Politisk korrekthet måste följas i varje ord. Vi vet inte när ett ärende kommer att väckas mot oss, säger Kumar.

Yttrandefrihet och filmproduktion

Komedi bygger på något mänskligt – humor. Humor måste nödvändigtvis involvera andra människor. Salim Kumar konstaterar att en bra komedi bygger på att man involverar människor, vare sig om de som är föremål för humorn kan uppskatta den eller inte.

Indiens nyare traditioner håller yttrandefriheten högt – Kumar återger till exempel när Indiens förste premiärminister Nehru sa till en karikatyrtecknare att inte bry sig om att hålla igen i sina teckningar av Nehru.

– Humor kan inte skapas genom att vara i en bur. Till och med Kunjan Nambiar kritiserade kungen. Nehru sa till serietecknaren Shankar att inte skona honom. Humor ska ges utrymme utan några hinder, säger Kumar.

Salim ser att indisk komedi nu har en lågvattenperiod och han har inte själv spelat komedi på länge eftersom indiska manusförfattare är för försiktiga och för känsliga för det politiskt korrekta.

Yttrandefriheten försvaras över hela världen

Kumars ställningstagande är viktigt men inte unikt. Över hela världen reagerar människor på liknande sätt. Flera positiva förändringar är på väg att ske och flera viktiga segrar för yttrandefriheten har redan vunnits.

Frihetsnytt har rapporterat om flera av dessa och listar några nedan:

  • Studenter på anrikt universitet tar strid för yttrandefriheten (LÄS HÄR)
  • Utsattes för mordförsök – fortsätter försvara yttrandefriheten (LÄS HÄR)
  • Janne Josefsson tar ställning för yttrandefriheten (LÄS HÄR)
  • Yttrandefriheten segrar! Bokförlag ger upp efter kritikstorm (LÄS HÄR)
  • Seger för yttrandefriheten! Youtube slutar censurera filmer som informerar om valfusk (LÄS HÄR)
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter