Inflation i praktiken – ett problem som kan lösas

Detta är en debatt-artikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Detta kan du göra för att påverka den förhatliga inflationen

Inflation har länge varit ett problem som man mest läser om i teoriböcker. Och i teoriböcker finns det också mycket att läsa för den som vill, men den här artikeln handlar om inflation i vardagen och praktiken, hur den berör oss alla i vardagen och praktiken och om vad vi kan göra åt den.

Det är en kunskap som kan vara nyttig för alla oss som vill Sveriges och svenskarnas bästa och kanske speciellt för alla de som inte minns tiden när det var hög inflation i Sverige och västvärlden.

Inflation är ordet för allmänna prishöjningar. Det måste handla om mer eller mindre alla priser samtidigt. Ett pris här eller där är för lite för att påverka. Varor och tjänster som blir bättre ger heller i princip inte inflation. En bil som håller 3 procent längre kan gå upp 3 procent i pris utan att det ger inflation.

Inflation märker vi i vardagen, oftast på det sättet att vi konstaterar att en vara eller tjänst som inte blivit ett dugg bättre, plötsligt ändå kostar mycket mer.

Vi måste förstå det vi ska bekämpa

Om vi som vill Sveriges och svenskarnas bästa, som arbetar för en förändring i samhället, vi måste intressera oss även för frågor som är svårgripbara och jobbiga och som inte riktigt går att samla demonstrationer kring. Det ligger faktiskt krav på förståelse med i bilden innan vi kan agera och förstå vad vi gör, och varför. Inflation är definitivt en sådan fråga.

Alltså för att kunna bekämpa denna skadliga mekanism, som drabbar framförallt vanliga människor, måste vi förstå den.

Inflation förstör Sveriges konkurrenskraft

Även i ett framtida Sverige som fungerar mer på våra villkor, är vi beroende av vår exportindustri och de jobb den ger. Intresserar vi oss inte för det, så sviker vi Sverige och våra landsmän. Sitter vi fast i att bara kämpa för högprofilerade, lättdebatterade, dagsaktuella frågor, så har vi missat en stor del av poängen. Det kommer an på oss att veta mer än de flesta om tunga, men viktiga saker som svensk inflation och konkurrenskraft. Det är precis det som ger oss tyngden att övertyga.

Konkret är det lätt att förstå att om inflationen blir för hög och därmed också kostnaderna för exportindustrin, då blir vi utkonkurrerade av länder där man är bättre på att hålla nere inflationen. Det är våra landsmän som förlorar de exportjobben. Det är exportindustrin som gör Sverige rikt och gör oss till ett land som även har råd att ta hand om de som har det lite svårare i livet.

Så det är högaktuellt för oss att intressera oss för. Om vi bryr oss om våra landsmän.

Inflation ger investeringar i ”döda ting” istället för jobb

Det finns mycket att säga om inflationens skadeverkningar och det finns som sagt teoriböcker att hämta detaljer ur, men kort kan man säga:

  • Inflation gör att det inte går att förutsäga hur ekonomin utvecklas, så många ger upp att ens försöka. En möbeltillverkare som vill planera men som inte vet om priset går upp 3%, 5% eller 10% på virke, 2%, 7% eller 12% på lim och spik och som ser att det fortsätter så för alla produktionsfaktorer, lokalhyra, el, arbetskraft etcetera – han blir till slut luttrad och antingen ligger lågt eller lägger ner. Jobben han hade kunnat skapa är jobben som våra landsmän skulle ha kunnat få.
  • Inflation ger investeringar i ”döda ting” i stället för i verksamheter som ger jobb. Den som redan har pengar, investerar i saker – antikviteter, guld, konst med mera – som inte ger ett enda jobb utan som bara ligger där. Löntagare och småföretagare får se sina lönepengars värde gå upp i rök, utöver att det blir färre jobb att få. Som det står i Bibeln och Matteusevangeliet: ”Ty var och en som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har”. Som om inte löntagare och småföretagare redan vore nog drabbade av globaliseringen som det är…
  • Inflation ger mer inflation genom förväntningar. Den som tror att hans levnadskostnader går upp med 8%, den begär nog minst 8% i löneökning. Men hans lön är någon annans kostnad. På så sätt skickar olika sorters kostnader upp varandra i en karusell som är svår och smärtsam att få stopp på.

Kan vi släppa fram ”lite” inflation för fler jobb?

Tyvärr! Den som vill ha konkreta svar på varför får, återigen, gå till teoriböcker och forskningsrapporter, men den enda inflationstakt som går att kontrollera, det är en låg inflationstakt. 1%, 2%, kanske 3% och så kanske mer om det bara är en tillfällig topp. Där ligger den kontrollerbara inflationstakten. Den som planerar för kanske 8%, den kan få 22%. Det är inget möbeltillverkaren i stycket ovan vill höra.

Det finns en teoretisk avvägning mellan arbetslöshet och inflation. Men i praktiken har det visat sig att den som försöker sänka arbetslösheten med högre inflation, den får både hög arbetslöshet och hög inflation. Det enda som har fungerat i praktiken för politiker och centralbanker, det är att sänka inflationen vad det än kostar, och sedan låta arbetslösheten sjunka långsamt, liksom ”värka ut”.

Så vad kan vi göra själva?

Energipriser och räntor och händelser på bostadsmarknaden, som är huvudorsaker till dagens kris, är inget vi rår på. Men vi i ”den oppositionella rörelsen” kan göra ett antal saker som påverkar, och det fina är att det är saker som vi egentligen borde göra ändå.

  • Vi kan gå en liten bit extra för att köpa en annan vara eller tjänst än den som vi upptäcker är orimligt prishöjd.
  • Vi kan återvinna, och använda saker längre och låta det rena konsumtionsraseriet vara något som osäkra, rotlösa människor får ägna sig åt.
  • Vi kan byta varor och tjänster med varandra – ”hålla pengarna inom familjen”.
  • Vi kan köpa varor och tjänster med svenskt ursprung, så långt det går, och inte importera inflation från andra länder.

Inget är omöjligt av detta. Det kräver inga organisationer med stadgar, styrelser eller möten. Det kan man ha till annat, men detta går att genomföra ändå. Det är upp till oss själva att förstå att vi måste hata inflationen, för Sveriges och vår egen skull, och sedan handla därefter.

Skribent: Bengt Karlsson

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar