Inflationen för tyska producenter nu högst sedan Weimarrepubliken

Producentpriserna i Tyskland steg mer i augusti än de gjort sedan 1920-talet.

Reuters rapporterar att priserna för producenter ökade mer i augusti än någon gång sedan man börjat mäta dem, främst på grund av stigande energipriser. Producentpriserna för industrivaror har ökat med 45,8 procent i jämförelse med samma månad förra året, och bara sedan i juli med 7,9 procent, enligt den federala statistikmyndigheten.

Analytiker hade förutspått att inflationen på producentpriserna skulle stanna på en 37,1 procent för året och 1,6 procent för månaden, siffror som alltså överskreds kraftigt. Energipriserna har gått upp med hela 139 procent från augusti förra året och 20,4 procent sedan förra månaden.

Inflationen i Europas största ekonomi är totalt 8,8 procent, till stor del på grund av sanktionerna mot Ryssland som lett till kraftigt stigande bränslepriser.

Självförvållade problem

Efter att Tyskland förlorat andra världskriget drabbades landet av hyperinflation med början 1921. Orsaken var framförallt de enorma skulder landet dragit på sig efter de enorma krigsansträngningarna och de gigantiska skadestånd som segrarmakterna som sedan krävde. Segrarna tömde även tyska industrier på utrustning som ”delbetalning”. Den nuvarande inflationen är däremot självförvållad: Först accepterar de tyska politikerna att upplåta sitt land som en förlängd arm av USA:s utrikespolitik. Därefter avvecklar de sina egna energikällor och gör sitt folk helt beroende av importerad rysk energi. När USA sedan beslutar att de ska bojkotta Ryssland är sammelsuriet fullbordat.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter